El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, va anunciar ahir que Catalunya reduirà la quarantena de catorze a deu dies d'aïllament per covid-19 a partir de la setmana vinent per facilitar el seu compliment, i que estudia limitar les reunions a un màxim de sis persones.

Les dues mesures de les quals va informar Argimon en roda de premsa, en què va comparèixer al costat del cap de la Unitat de Seguiment de la Covid-19, Jacobo Mendioroz, es van explicar quan Catalunya registra un repunt «pronunciat» que el departament de Salut no esperava que es produís fins d'aquí a una setmana i que s'explicaria per l'increment de la mobilitat dels últims dies.

Respecte de la quarantena, Argimon va dir que els experts no tenen una posició unànime pel que fa als dies que ha de durar, tot i que sí que hi ha consens que «el més segur són 14 dies». «Cal posar en una balança el que s'aconsegueix reduint la quarantena i el que es perd», va indicar Argimon, que confia que la reducció del nombre de dies comporti un compliment més elevat. «Pensem que hi ha un cert risc, però creiem que és controlable», va reblar. La mesura es començarà a aplicar la setmana vinent. «És molt important que del dia 10 al 14 tothom estigui molt atent a la simptomatologia», va remarcar el secretari de Salut Pública.

Respecte a reduir el nombre màxim de persones que es poden reunir -es passaria de les actuals deu a sis-, Argimon va assegurar que aquesta és una proposta de la conselleria de Salut que ha de decidir si valida o no en les pròximes hores el Pla Territorial d'Acció Civil de Catalunya (Procicat).

Aquesta mesura es proposa actuar mitjançant la teoria de les «bombolles socials», va explicar Mendioroz, és a dir, «reduir la interacció que es manté amb gent diversa».

Limitar les reunions a sis persones «es proposarà en l'àmbit públic, perquè en el privat dependrà de les persones», va explicar Argimon. «Si ens demanen taula per a vuit en un restaurant, haurem de dir que no; i si som nou no hem d'anar a la cafeteria, però en l'àmbit privat hi pot haver famílies de més de sis persones», va exposar. Segons els experts, era «esperable» que els indicadors empitjoressin atès l'increment de la mobilitat que ha comportat la represa de l'activitat ordinària després de l'aturada de vacances. «Però esperàvem els indicadors que presentem avui per d'aquí a una setmana, no per a avui», va lamentar Argimon.