El judici a l'Audiència Nacional contra els tres acusats de formar part de la cèl·lula gihadista que va atemptar a Catalunya el 17 d'agost de 2017 ja té data, se celebrarà des del 10 de novembre, més de tres anys després de la matança que va deixar 16 morts i centenars de ferits als carrers de Barcelona i Cambrils.

Poques setmanes abans del tercer aniversari dels atemptats, ja es van formular els escrits d'acusació tant de la Fiscalia com de les acusacions contra Driss Oukabir, Mohamed Houli Chemlal i Said Ben Iazza, els detinguts que, si bé no van participar directament en els atemptats, sí haurien pertangut al grup que va idear i va dur a terme els atacs.

Els sis suposats autors tant de l'atropellament massiu a la Rambla de Barcelona com al passeig marítim de de Cambrils van morir abatuts per agents dels Mossos d'Esquadra la mateixa nit o en dies posteriors.

Oukabir, Houli i Iazza porten tres anys a la presó preventiva. El tribunal posa data a la vista oral abans que es compleixin els quatre anys de presó, evitant així que puguin quedar en llibertat provisional.

La Fiscalia de l'Audiència Nacional en el seu escrit d'acusació afirmava que els acusats es trobaven en l'«entorn» de l'imant de Ripoll Abdelbaki És Satty, que va morir un dia abans en l'explosió d'un habitatge a Alcanar on es preparaven els explosius per a atemptar a Barcelona.

Així ho sosté la fiscal Ana Noè, que demana per a ells entre 8 i 41 anys de presó.