Els departaments d'Educació i Salut no recomanen que els familiars entrin als centres per acompanyar els menors en cas que se'ls hi hagi de fer un test però ahir van reconèixer que cada escola o institut «té autonomia» i ho pot «flexibilitzar». A més, en una carta adreçada conjuntament als directors dels centres asseguren que les PCR que es fan als infants no són tan intrusives com les practicades en cribratges a la població en general i apunten que «es tracta d'una prova molt menys dolorosa que posar una vacuna».

«Cal tenir present que, per recollir mostres de PCR als centres educatius, s'utilitzen tècniques de frotis nasal menys molestes que les del frotis nasofaringi, que són més agressives. El frotis nasal és una tècnica molt senzilla que només requereix posar un bastonet a l'interior de la fossa nasal, a uns 2 cm de l'entrada», explica l'esmentat document a la qual ha tingut accés Regió7.

Tant la secretària general d'Educació, Núria Cuenca, com el secretari de Salut, Marc Ramentol, consideren que l'entorn escolar és adequat per fer aquestes proves i que els infants estan acompanyats de mestres i companys.