Els departament d'Educació i Salut han sortit al pas del malestar expressat per pares i mares de nens i nenes que no estran d'acord en què es practiquin proves PCR als seus fills sense poder-hi ser presents. Les dues conselleries no recomanen que els familiars entrin als centres per acompanyar els menors en cas que se'ls hi hagi de fer un test però aquest dimecres han reconegut que cada escola o institut "té autonomia" i ho pot "flexibilitzar". A més, en una carta adreçada conjuntament als directors dels centres asseguren que les PCR que es fan als infants no són tan intrusives com les practicades en cribratges a la població en general i apunten que "es tracta d'una prova molt menys dolorosa que posar una vacuna".

"Cal tenir present que, per recollir mostres de PCR als centres educatius, s'utilitzen tècniques de frotis nasal menys molestes que les del frotis nasofaringi, que són més agressives. El frotis nasal és una tècnica molt senzilla que només requereix posar un bastonet a l'interior de les fosses nasals, a uns 2 cm de l'entrada", explica l'esmentat document a la qual ha tingut accés Regió7.

Tant la secretària general d'Educació, Núria Cuenca, com el secretari de Salut, Marc Ramentol, consideren que l'entorn escolar és adequat per fer aquestes proves i que els infants estan acompanyats de mestres i companys, segons han afirmat en una roda de premsa. A més, han reiterat el missatge exposat a la carta enviada als directors, que la prova que es farà és un frotis nasal, "menys invasiu" que el nasofaringe. Tots dos han insistit també que davant d'un positiu serà el centre qui indicarà quan comença la quarantena, que els nens hauran de seguir anant a escola i que s'estan resolent "disfuncions" detectades.

Les escoles són menys segures si hi entren les famílies

Ramentol ha afirmat que des de Salut no es recomana que de manera general les famílies entrin als centres educatius per acompanyar els fills quan se'ls hagi de fer una PCR. Ha explicat que, en primer lloc, perquè es treballa perquè les escoles siguin llocs segurs i l'entrada de persones alienes "sempre pot suposar una petita vulnerabilitat". D'altra banda però, tant ell com Cuenca, han insistit que l'entorn escolar és el més adequat per fer aquests proves ja que permet una bona organització i els alumnes estan amb els seus companys.

Han afegit però que entenen que hi hagi famílies a les que això els hi suposi un neguit. Per això, Ramentol ha dit que les escoles tenen "autonomia" per acabar decidint com ho gestionen i Cuenca ha afegit que podran "flexibiltizar" aquesta recomanació. La secretària ha confiat que aquests neguits vagin a la baixa a mesura que els pares observin com es desenvolupen les proves.

A l'escola a fer les proves tot i conèixer un positiu

Els dos departaments van enviar una nota amb aclariments als centres educatius sobre què fer davant d'un positiu a l'hora d'iniciar les quarantenes després d'haver detectat alguns dubtes. Així, s'ha insistit que el protocol diu que tot i que els pares coneguin per vies "informals" que hi ha un cas positiu, els alumnes del grup d'aquell positiu han de tornar a l'escola l'endemà i serà el centre educatiu qui informarà sobre què fer, a partir de la coordinació amb Salut.

Des dels dos departaments s'ha insistit també que l'escola serà el lloc prioritari on es faran les proves en cas que hi hagi un positiu en un grup confinat, tot i que també es poden fer en espais comunitaris propers o als CAP. Ramentol ha defensat que els protocols estan funcionat i que majoritàriament les unitats mòbils s'han desplaçat fins als centres.

Fer les PCR a l'escola no augmenta el risc

Davant del neguit de pares perquè els fills hagin de tornar al centre després de comunicar-se un positiu, Cuenca ha defensat que en la majoria de casos les PCR es fan a les 24 hores i ha afegit que "com a molt passen dos o tres dies". Tot i això, ha defensat que els centres escolars funcionen amb grups estables aïllats que fan que els alumnes dels diferents grups no entrin en contacte entre ells i per això "no suposa major risc de contagi per a la resta de grups". Tot i això, es recomana que hi hagi una vigilància "encara més forta" en l'aplicació de les mesures en aquests casos.

En aquest sentit, Ramentol ha afirmat que "és preferible sacrificar el començar la quarantena 'ipso facto'" per poder fer un procés ordenat, tant pel que fa a les PCR com a l'organització de l'educació telemàtica que haurà de rebre aquell grup durant la quarantena. "Parlem de nens i nenes sanes, el cas ja no hi és, són sans fins que no es demostri el contrari", ha afirmat, al temps que ha dit que el risc que s'assumeix deixant que estiguin unes "hores o dies" més a l'escola és "assumible" des del punt de vista de la salut pública.

Incorporació d'ONG i el Tercer Sector als PCR als centres

Ramentol ha defensat que els circuits estan funcionant però ha reconegut que els equips amb unitat mòbil que han començat a operar amb l'inici de curs són els que estaven preparats per a les residències. Davant l'augment de casos, ha explicat que treballen per incorporar entitats del Tercer Sector i d'ONG que ja van col·laborar amb Salut durant la primera onada per tal de reforçar aquestes unitats mòbils que es desplacen als centres educatius.

En línies general però ha dit que el protocol està funcionant i que les "disfuncions" que s'han detectat especialment pel que fa a la comunicació i en períodes no lectius, com els caps de setmana, s'estan resolent.

Pel que fa a la revisió de l'obligatorietat de dur mascareta a primària, Ramentol ha assegurat que no han passat prou dies per poder fer una anàlisi de la situació. Ha reconegut que aquesta és una mesura "molt dolorosa" i que té conseqüències en l'activitat pedagògica i educativa i per això ha assegurat que serà una de les primeres mesures a revisar quan es reverteixi la situació epidèmica actual.