L'independentisme ha acollit amb recel l'anunci del Govern que la setmana vinent començarà a tramitar l'expedient d'indult dels presos independentistes. L'ANC i Òmnium han insistit a reclamar que la solució passa per una llei d'amnistia i l'exercici de l'autodeterminació. En la mateixa línia s'ha pronunciat JxCat, que ha advertit que els «cants de sirena» dels indults no solucionarà el conflicte català. Mentre que ERC ha assenyalat que el tràmit no és un gest del Govern cap als presos de l'1-O.

En declaracions a la premsa a les portes del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) amb motiu de la declaració del president de la Generalitat, Quim Torra, per la seva segona causa per desobediència, la líder de l'ANC, Elisenda Paluzie, ha remarcat que «la tramitació és una obligació legal que té el Ministeri de Justícia, per tant no és res més que el que està obligat per llei». Ha remarcat que una llei d'amnistia per si sola «no soluciona res» i no té «cap tipus de sentit» si no és la d'acompanyar un referèndum sobre la independència acordat.

Per la seva part, el vicepresident d'Òmnium Cultural, Marcel Mauri, ha afirmat que l'únic que ha de fer l'Estat «és aprovar aquesta llei d'amnistia que permetria que hi hagi una solució integral per a totes les persones represaliades». «Un indult no serveix per a res, més enllà de la solució personal de la persona represaliada», ha assenyalat Mauri, que ha afegit així mateix que l'anunci del Govern de tramitar els indults «no és res més que complir el que ha de fer» i que això no vol dir que els vagin a aprovar. Com Paluzie, ha insistit que l'única solució política per al conflicte passa per l'exercici de l'autodeterminació i per una amnistia.

«Cants de sirena»

El líder de JxCat al Parlament, Albert Batet, ha alertat que «els cants de sirena» sobre indults als independentistes presos no resolen el conflicte «polític», si bé ha manifestat respecte pels condemnats que vulguin abordar aquesta via com una solució «personal». «La nostra posició sobre els cants de sirena de l'Estat és que no són la solució al conflicte polític», ha conclòs. Per Junts, la solució al conflicte només pot abordar-se a través del «dret a l'autodeterminació i l'amnistia».

La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, ha descartat que l'inici de la tramitació dels indults sigui un «gest» del Govern, sinó que es tracta d'un tràmit que marca la llei. «És una qüestió que s'ha de fer per la força; no és cap gest ni cap voluntat afegida, és una tramitació que marca la llei», ha remarcat Vilalta, que ha insistit que per a ERC la solució al conflicte català passa per l'«amnistia» i l'autodeterminació.

El preu que cal pagar

Les paraules de Campo han creat també molta indignació a l'oposició. Pablo Casado ha assegurat que si finalment s'indulta els polítics catalans presos recorreran al Tribunal Constitucional. «El PP és incompatible amb donar indults a aquells condemnats per donar un cop a la Constitució espanyola, és incompatible amb modificar el Codi Penal a la carta per afavorir els que han comès greus delictes», ha dit el líder conservador després d'assenyalar que el PP també evitarà «la reforma del delicte de sedició i de rebel·lió» que va anunciar la setmana passada el Govern de Sánchez.

Casado també ha carregat contra el president del Govern per la seva absència al Congrés dels Diputats a causa d'un viatge a Brussel·les. «Sánchez fuig a una cimera cancel·lada a Brussel·les el dia que Espanya entra oficialment en recessió, el Rei és vetat pel Govern a Catalunya, Calvo pacta els pressupostos generals de l'Estat amb Bildu i el ministre de Justícia tramita els indults als condemnats per sedició», ha enumerat el líder del PP. En aquest sentit, ha criticat a l'Executiu que «cedeixi» davant els independentistes i que no permeti que «el Rei de tots els espanyols sigui a Catalunya» per a l'entrega de despatxos als jutges.

Vox també ha anunciat que s'oposarà de manera taxativa a l'indult dels polítics catalans presos. La secretària general del grup parlamentari ultra, Macarena Olona, ha assegurat que estaran atents «a la tramitació d'indults» perquè «si es concedeixen serà clarament il·legal». A més, ha deixat clar que Vox recorrerà a la justícia si, finalment, són indultats. «Defensarem la llei amb totes les accions legals al nostre abast», ha sentenciat.

'Sí' a l'indult

Molt més a favor s'ha mostrat Jaume Asens. Tant és així que el president parlamentari d'Unides Podem i líder d'En Comú Podem ha afirmat que està a favor d'indultar els polítics presos perquè per a això hi ha la figura de l'indult, per «corregir situacions d'injustícia». Així, ha lamentat que la posició del PP i Vox sigui anunciar un recurs davant la justícia sense saber «quins són els arguments i les raons». «Em sembla poc rigorós», ha remarcat, després d'assenyalar que el Consell de Ministres està obligat a iniciar la tramitació.

A més, Asens ha celebrat la «bona notícia» que va donar el Govern la setmana passada sobre la intenció de reformar el delicte de sedició. «Aquesta és una de les vies que pot desinflamar el conflicte», ha assegurat, abans d'apuntar que aquesta llei és una «antigalla del passat» i que resulta necessari posar-se «a l'altura dels altres països europeus».