El president de la Generalitat, Quim Torra, s'ha negat a declarar davant del jutge de Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que investiga la seva segona causa per desobediència per no fer cas d'una ordre judicial perquè retirés de la Generalitat una pancarta a favor dels polítics presos.

Torra, que ha arribat a Palau de Justícia acompanyat per la plana major de l'independentisme, ha comparegut davant del jutge instructor Carlos Ramos tot just uns minuts, en els quals li ha comunicat la seva voluntat d'acollir-se al seu dret a no declarar, ni tan sols a la seva defensa.

El president havia estat citat a declarar de nou com a investigat aquest dimecres, mentre el Suprem segueix meditant si confirma la condemna a inhabilitació per desobediència que li va imposar el TSJC.

«La sentència ja està escrita»

"La sentència ja està escrita i aquest judici s'emmarca en una persecució política contra l'independentisme". Amb aquests arguments s'ha acollit Torra a no declarar davant del TSJC en la seva segona causa per desobediència per no retirar una pancarta del Palau de la Generalitat fa un any. El cap de l'executiu ha explicat en una breu compareixença que ha traslladat al TSJC que "no és un tribunal neutral" i que "digués el que digués, la sentència ja està escrita". Torra ha defensat que l'independentisme "és una causa d'una minoria nacional", que és "una causa justa" i que resulta "aberrant" que el puguin inhabilitar per haver penjat una pancarta per la llibertat dels presos.

"He dit que estava segur que tant ell com jo teníem molta feina, i que millor que ho deixéssim allà, i que ell es dediqués a la seva feina, i jo també en tinc molta", ha expressat Torra, que ha insistit que ara centra els seus esforços en la covid-19. De fet, des de dos quarts de dotze encapçala la reunió del comitè executiu de crisi pel coronavirus. "No anem bé, vull que ens en sortim i sempre estaré prenent totes les decisions que calgui", ha respost en ser preguntat per si s'haurien d'adoptar més mesures.

Torra ha destacat el "gran respecte" que ha percebut per part del magistrat instructor, Carlos Ramos, "en contraposició del judici i el tracte per part del jutge José María Barrientos", en l'anterior ocasió. Així, ha subratllat "el gran respecte institucional" de la sessió d'aquest dimecres. "No tinc cap queixa, penso que les institucions s'han de tractar amb aquesta correcció", ha afegit.

En la seva compareixença des del Palau de la Generalitat, Torra també ha traslladat el seu condol a Jordi Turull i a la seva família per la mort del seu pare. També ha recordat que avui fa un any que es va iniciar l'Operació Judes, que "buscava aterrir la població catalana".

Suport de partits i entitats independentistes

Torra ha arribat aquest dimecres per declarar una altra vegada com a imputat davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per la pancarta dels polítics presos acompanyat per representants dels partits i entitats independentistes.

Torra compareix novament com a investigat davant el TSJC per no fer cas una ordre judicial perquè retirés una pancarta a favor dels polítics presos, mentre el Suprem segueix meditant si confirma la seva inhabilitació per la seva primera causa per desobediència.

En un moment en què el sobiranisme no ha consensuat una estratègia si Torra és inhabilitat, aquest dimecres els principals càrrecs independentistes han fet pinya per acompanyar el president des de l'Arc de Triomf de Barcelona fins l'escalinata del Palau de Justícia.

Estaven presents, entre d'altres, el president de Parlament, Roger Torrent; el vicepresident de la Generalitat i coordinador d'ERC, Pere Aragonès; la consellera de Presidència, Meritxell Budó (JxCat); el líder de JxCat al Parlament, Albert Batet; la portaveu d'ERC, Marta Vilalta; el dirigent de Demòcrates Antoni Castellà; el dirigent del PDeCAT Lluís Font i el diputat de la CUP Carles Riera.

També hi eren la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, i el vicepresident d'Òmnium Cultural, Marcel Mauri. Alguns ciutadans congregats davant el Palau de Justícia han aclamat Torra al crit de "no estàs sol" i "gràcies, president". Torra ha pujat l'escalinata d'accés de el Palau de Justícia acompanyat del seu advocat, Gonzalo Boye, i ha saludat els congregats.