Barcelona ha iniciat els tràmits per anul·lar la Medalla d'Or de la Ciutat concedida a títol pòstum el 2012 a Heribert Barrera, primer president del Parlament després de la restauració de la Generalitat i líder d'Esquerra Republicana de Catalunya la dècada dels 80.

El ple municipal va aprovar la proposta d'anul·lar la medalla a Barrera que va fer BCNxCanvi, el grup que lidera Manuel Valls, en una votació nominal demanada pel PSC, en què només van votar en contra els regidors dels grups independentistes, ERC i JuntsxCat.

Valls va manifestar la seva satisfacció després d'haver impedit que Barcelona «tingui un alcalde independentista -l'any passat, el seu vot va ser decisiu perquè Ernest Maragall no fos l'elegit- i que avui es retiri aquesta medalla».

En el debat, tots els grups van coincidir a rebutjar les declaracions «xenòfobes» i «racistes» que al seu dia va fer Heribert Barrera, ja mort, i de les quals mai es va retractar, com que «la immigració és la principal amenaça de Catalu-nya» o que «els negres tenen una intel·ligència inferior».

L'exprimer ministre de França Manuel Valls va apel·lar a «acabar amb la idea que l'independentisme té superioritat moral. L'independentisme és nacionalisme i la seva deriva és el supremacisme, el racisme i l'exclusió».

Montse Benedí, d'ERC, va subratllar que mai van compartir aquestes declaracions i va lloar la trajectòria vital en defensa de la democràcia, dels drets humans i la lluita antifranquista d'Heribert Barrera.

El ple municipal va aprovar la proposta d'anul·lar la medalla a Barrera «per no ser mereixedor del guardó en el moment de la concessió» i Benedí va assenyalar al PSC que el 2012 van votar a favor de concedir-li la medalla a títol pòstum.

El president de la Generalitat, Quim Torra, va qualificar ahir de «lamentable» la decisió del consistori de Barcelona de retirar la Medalla d'Or a Heribert Barrera, el qual, segons la seva opinió, converteix la ciutat en una capital «provinciana i mesquina». «El president Barrera va ser un lluitador incansable per la llibertat. Vergonya immensa per a tots aquells que heu votat a favor de retirar-li la medalla d'or», va lamentar Tor-ra a Twitter.