El 10,2% de les persones que tenen la covid-19 amb simptomatologia greu té anticossos que boicotegen la funcionalitat del seu sistema immunitari en bloquejar un tipus de molècula pròpia d'aquest, segons dos estudis amb participació catalana que va publicar ahir Science. L'altra recerca assenyala, d'altra banda, que factors genètics i immunològics explicarien el 15% dels casos greus de covid-19.

En tots dos estudis han participat, entre altres, els hospitals Vall d'Hebron de Barcelona, Bellvitge de l'Hospitalet, Can Ruti i IrisCaixa de Badalona, Mútua de Terrassa i l'Hospital Universitari de Gran Canària Dr. Negrín.

Els experts han vist que el 10,2% de les persones que passa la infecció amb simptomatologia greu té anticossos que bloquegen una molècula pròpia del sistema immunitari, l'interferó tipus 1 (IFN). Això significa que el seu propi sistema immunitari impedeix una resposta adequada contra el virus i, a més, podria explicar la major vulnerabilitat dels homes i els majors de 65 anys. Els investigadors van examinar 987 pacients amb pneumònia greu per covid-19 i van trobar que més del 10% tenia anticossos propis contra els interferons a l'inici de la infecció. En alguns casos, aquests anticossos van ser detectats en mostres de sang preses abans que els pacients s'infectessin i, en uns altres, es van trobar en estadis inicials de la infecció.

Dels 101 pacients amb aquests anticossos contra els interferons de tipus I, 95 eren homes, la qual cosa suggereix la presència d'algun factor genètic, que podria estar localitzat en el cromosoma X, que d'alguna forma afavoreixi l'aparició d'aquest fenomen autoimmune de forma més prevalent en homes.

Prop de la meitat dels pacients que tenien aquests anticossos tenia més de 65 anys, mentre que només es trobaven en un 38% dels menors d'aquesta edat, per la qual cosa sembla que la freqüència d'aquests anticossos augmenta amb l'edat.

Els investigadors van analitzar també la presència d'autoanticossos en la població general sana, i en aquests casos, només 4 de les 1.227 persones analitzades tenien aquest tipus d'anticossos.

El descobriment permetrà identificar quines de les persones amb infecció per SARS-CoV-2 és més probable que desenvolupi símptomes greus i facilitarà l'adaptació dels tractaments destinats a aquestes persones amb autoinmunitat.