El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, va indicar ahir que la Policia Nacional i la Guàrdia Civil van registrar un descens de les denúncies per violència masclista a conseqüència de l'estat d'alarma, del 50% la segona quinzena de març i del 25% l'abril.

Grande-Marlaska va assegurar que entre el 16 de març i el 21 de juny van ser detinguts 14.040 presumptes agressors per violència de gènere i es van practicar 75.587 actuacions de vigilància i control d'agressors confirmats o suposats. Durant l'estat d'alarma, la Policia Nacional i la Guàrdia Civil van prestar 396.183 serveis de protecció a dones en risc: 108.618 van ser contactes presencials o vigilàncies de caràcter preventiu i 287.565, contactes no presencials, en la seva majoria telefònics.

Són dades aportades pel ministre en les VIII Jornades d'Advocats i Advocades de Violència de Gènere organitzades pel Consell General de l'Advocacia de l'Estat. La fiscal de Sala Delegada contra la Violència sobre la Dona, Pilar Martín Nájera, va explicar que la situació de confinament va dificultar que els agressors que estaven separats de les seves parelles o exparelles cometessin un delicte -ja que el 15% de les denúncies de violència de gènere són per trencament d'ordres de protecció i condemnes. A més, com que l'agressor convivent tenia controlada la víctima les 24 hores, la violència no era necessària per dominar-la i sotmetre-la, la qual cosa no vol dir que no hi hagi hagut un augment de la violència emocional i de control. També el major control policial i la presència dels veïns a les seves cases han dificultat les agressions físiques, va sostenir la fiscal.

Per això, entre març i juny s'ha registrat una baixada dràstica dels atacs contra la vida de les dones, així com les denúncies, que no han tornat a nivells tristament habituals fins al mes de juliol. Martín Nájera va subratllar que aquests descensos de denúncies i victimitzacions contrasten amb l'increment de les trucades al 016 i va demanar que s'analitzin aquestes dues realitats.