25 de setembre de 2020
25.09.2020
Regió7

L'absència del rei a Barcelona divideix la política i disgusta la judicatura

El ministre de Justícia també va lamentar que Felip VI no presideixi l'acte

24.09.2020 | 22:51
L'absència del rei a Barcelona divideix la política i disgusta la judicatura

Ningú assumeix oficialment ni explica l'anòmala absència del rei en el lliurament de despatxos als nous jutges avui a Barcelona, una decisió «humiliant», segons l'opinió del PP, que ha causat malestar en bona part de la judicatura i que el Govern central considera, però, «ben presa» per protegir la monarquia.

En espera que el Tribunal Suprem dicti sentència sobre la inhabilitació de Quim Torra com a president de la Generalitat per un delicte de desobediència per la seva negativa a retirar els llaços grocs i una pancarta a favor dels presos del procés en període electoral, l'absència del Felip VI marcarà la tradicional cerimònia. Totes les mirades, incloses les dels jutges, es dirigeixen a la Moncloa.

«Hi ha moments en què cal sacrificar alguna cosa en pro d'una altra de més segura», va assenyalar ahir a la Cadena Ser el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, representant del Govern en un acte que presidirà el president del Suprem i del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Carlos Lesmes. En el seu discurs, Lesmes fixarà la posició del CGPJ davant l'absència del rei, com va decidir ahir la comissió permanent de l'òrgan de govern dels jutges, encara que sis vocals del sector conservador ja han signat una declaració en la qual lamenten l'absència del rei i elogien la figura del monarca com a símbol de la unitat de l'Estat.

El ministre de Justícia també va lamentar que Felip VI no presideixi l'acte, però no en va aclarir els motius i va eludir implicar-hi el Govern central: «Qui havia de prendre aquesta decisió l'ha pres i es deu haver pres sospesant moltes variables». Amb tot, fonts no oficials del ministeri de l'Interior asseguren que «la seguretat del rei està sempre garantida».

Per al PP, que el rei no sigui a l'acte només es pot explicar perquè el Govern vol «amagar-lo», perquè la seva presència a Catalunya «molesta», en paraules del conseller madrileny d'Interior i Justícia i secretari de Justícia dels populars, Enrique López. També ha molestat el que ha passat a Ciutadans. El seu portaveu parlamentari, Edmundo Bal, exigeix al Govern central que aclareixi «qui ha prohibit al rei ser a Catalunya».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit