Amb 12.272 nous positius, la pandèmia de covid continua estenent-se per Espanya i assotant especialment Madrid, que acumula el 23% dels nous casos, enmig de l'enfrontament entre l'Executiu i el Govern madrileny que discrepen sobre les mesures per controlar els contagis. Ahir, el ministeri de Sanitat va notificar 12.272 nous contagis de covid, 4.122 confirmats en les 24 hores anteriors, amb el que la xifra total s'eleva a 716.481 i la de morts a 31.232, 114 més que el dijous i 475 nous decessos els últims 7 dies.

Malgrat aquestes dades, la Comunitat de Madrid no va anunciar ahir mesures més dràstiques, com tancar completament la capital com reclama el ministeri de Sanitat, perquè està en espera de conèixer els resultats del confinament perimetral de 37 zones des de dilluns passat i qüestiona l'ús de la incidència acumulada com l'únic indicador per adoptar limitacions.

Segons el viceconseller madrileny de Salut Pública i Pla covid-19, Antonio Zapatero, en els últims quatre dies «no ha passat res» que obligui a endurir encara més les restriccions. Per això, només va comunicar que vuit noves zones bàsiques de salut s'uneixen a les 37 que ja tenen la seva mobilitat restringida, amb veïns que només poden sortir per anar al treball, al metge o a centres educatius, entre altres motius.

Coincidint amb la roda de premsa de Zapatero, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, va anunciar des de La Moncloa que havia recomanat al Govern madrileny ampliar les restriccions de mobilitat a tota la ciutat de Madrid i a aquells municipis que superin els 500 casos per 100.000 habitants.

El ministre Illa també va advocar per estendre altres mesures a tota la comunitat, com la prohibició del consum a la barra als bars i cafeteries o l'ocupació al 50% de les terrasses dels negocis de l'hostaleria.

Davant d'aquesta polèmica, el Col·legi de Metges de Madrid ha reclamat que les decisions sobre noves mesures per frenar la pandèmia es prenguin seguint «les recomanacions dels experts» i sobre la base de criteris «epidemiològics, clínics i científics».

Amb la finalitat de detectar amb més rapidesa el nombre de positius, les comunitats estan fent apilament de testos d'antígens, mentre que Andalusia s'ha unit a la petició de Madrid per poder contractar metges extracomunitaris perquè «en falten» i «no hi ha a la bossa de la comunitat més professionals sanitaris». La Junta ha assegurat que està prenent «mesures restrictives» amb capacitats «molt limitades», la qual cosa suposa «un problema seriós econòmic», i plans de contingència per al futur, preparant ja el «pla 4.500», per «tenir llits i professionals en el cas hipotètic d'arribar a aquestes hospitalitzacions», segons va explicar el president Juan Manuel Moreno.