París i els antics locals del setmanari satíric Charlie Hebdo van tornar a ser ahir blanc d'un atemptat terrorista, en el qual dues persones van resultar ferides amb arma blanca per un jove detingut hores després, igual que un suposat còmplice.

El lloc, seu el 2015 d'aquesta revista; la seva coincidència amb el judici que des del 2 de setembre passat es duu a terme per l'atac contra la publicació, el gener del 2015, en el qual van morir dotze persones; i el fet que el seu autor volgués cometre assassinats va fer que la Fiscalia Nacional Antiterrorista quedés ràpidament al capdavant del cas.

L'atemptat es va produir cap a les 11.45 hora local, en un moment en què les dues víctimes, productores de l'agència audiovisual de recerca Premières Lignes, havien baixat al carrer a fumar.

Encara no se sap si les víctimes van ser triades a l'atzar, però el primer ministre francès, Jean Castex, va recordar en una breu declaració davant la premsa a prop del lloc dels fets que l'agressió va tenir lloc en «un lloc simbòlic», davant el qual es va establir un ampli perímetre de seguretat amb un important dispositiu de policies, militars i serveis d'emergència. La barrera va començar a 80 metres de distància de la sala de concerts Bataclan, que juntament amb diversos bars de París va ser objecte al seu torn dels atacs terroristes del 13 de novembre del 2015, en els quals van ser assassinades 130 persones.

Els centres escolars dels tres districtes circumdants es van veure obligats a tancar les seves portes, i milers d'alumnes van quedar confinats durant hores fins que es va aixecar l'alerta.

Les investigacions s'han obert per intent d'assassinat terrorista i associació terrorista criminal, i els dos arrestats estan sent interrogats. Encara que la Fiscalia no ha detallat la seva identitat, mitjans com Le Figaro van indicar que l'autor, detingut a prop de la plaça de Bastilla, té 18 anys i estava fitxat per delictes comuns i tinença il·legal d'armes, mentre que del suposat còmplice només ha transcendit la seva edat, 33 anys. La cadena BFM TV va assenyalar que l'autor ha reconegut els fets i diu que és del Pakistan.

La condemna de la classe política no va trigar a arribar. «És una ocasió per al Govern de la República de recordar el seu compromís indefectible amb la llibertat de premsa, la seva voluntat de lluitar contra el terrorisme amb tots els mitjans i la seva plena mobilització», va apuntar Castex.