El rei Felip VI va telefonar al president del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i del Suprem, Carlos Lesmes, per demanar-li que transmetés als nous jutges que li hauria agradat ser amb ells en la cerimònia de lliurament de despatxos a Barcelona.

Segons van confirmar fonts judicials, Lesmes va rebre la trucada del monarca quan va finalitzar l'acte de lliurament de despatxos, en el qual va expressar el seu «enorme pesar» per l'absència de Felip VI, en entendre que la Corona representa el «suport» als jutges en la seva labor de defensa de la Constitució.

Lesmes va traslladar el missatge del rei a la nova promoció, integrada per 62 jutges, 15 dels quals no van assistir a l'acte, encara que nou es van excusar ja la setmana passada per la pandèmia. Des del principi fins al final de l'acte, que va reunir a la tribuna Carlos Lesmes amb el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, la controvertida absència del monarca va sobrevolar el lliurament de despatxos, que va finalitzar amb un «visca el rei» corejat per una part dels assistents, a iniciativa de José Antonio Ballestero, vocal de l'òrgan de govern dels jutges.

Tot i que la Casa Reial va puntualitzar que la trucada feta per Felip VI a Lesmes va ser de «cortesia» per felicitar els nous jutges, «sense consideracions institucionals respecte de l'acte», el gest no va ser ben rebut en alguns sectors del Govern central. El vicepresident segon de l'executiu, Pablo Iglesias, va afirmar en al·lusió a Felip VI, que «respecte institucional significa neutralitat política de la Prefectura de l'Estat», com també la renovació «dintre del termini i en la forma escaient» dels òrgans judicials. Per la seva banda, el ministre de Consum, Alberto Garzón, va acusar Felip VI de «maniobrar contra el Govern democràticament triat» i d'«incomplir» la Constitució que imposa la seva neutralitat.

Els líders del PP i de Cs, Pablo Casado i Inés Arrimadas, van exigir al cap del Govern, Pedro Sánchez, que desautoritzi el vicepresident segon, Pablo Iglesias, i els ministres de Podemos i es pronunciï en defensa del rei. Casado va qualificar les acusacions d'Iglesias i Garzón d'«atacs» que aboquen el país a «la més greu crisi institucional» de la història recent. Hores abans, el secretari general del Partit Popular, Teodoro García Egea, havia afirmat que resulta «intolerable» i «humiliant» que el president del Govern, Pedro Sánchez, «vetés» l'entrada al rei a Catalunya per al lliurament dels despatxos als jutges.

En acabar l'acte, un micròfon obert va captar que algun dels que el presidien afirmava «s'han passat tres muntanyes». Diversos mitjans van atribuir el comentari al ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, però fonts del ministeri van afirmar que Campo no es reconeixia en l'enregistrament.