Gairebé el 63% dels electors van rebutjar ahir en referèndum la iniciativa llançada pel primer partit del país, la Unió Democràtica de Centre (UDC), de posar fi a l'Acord sobre la Lliure Circulació de Persones (ALCP) signat el 1999 amb la UE, segons els sondejos divulgats poc després del tancament dels col·legis electorals.

La UDC ha pressionat per reprendre el control del flux migratori fent-se ressò d'arguments pro-brexit que alguns polítics van impulsar en suport a la sortida del Regne Unit de la Unió Europea. Segons la seva visió, aquesta dinàmica ha derivat en menys oportunitats per als locals, habitatges cada vegada més cars, i escoles i transport saturats.

En el marc del sistema de democràcia directa de Suïssa, el referèndum podria haver obligat el govern a anul·lar les negociacions amb la UE, quelcom que hauria tingut afectacions sobre pactes bilaterals, trànsit aeri i barreres tècniques al comerç, de tal manera que el «sí» sempre va semblar poc probable.

Poc abans de la votació, Corine Mauch, l'alcaldessa de Zuric, la ciutat amb més habitants del país, va assegurar que «el Govern de Zuric rebutja la iniciativa», tot afegint que «la lliure circulació de persones ha enfortit el poder econòmic de les ciutats suïsses».