El Tribunal Suprem ha confirmat, per unanimitat, la inhabilitació d'un any i mig i 30.000 euros de multa per al president de la Generalitat, Quim Torra, per haver desobeït de forma "contumaç, obstinada i reiterada" la Junta Electoral Central (JEC) en no retirar llaços grocs i una pancarta a favor dels polítics presos durant el període electoral de la primavera del 2019. D'aquesta manera, ratifica la condemna imposada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). A continuació recollim les reaccions de partits polítics, administracions i entitats a la inhabilitació de Torra.

ANC i Òmnium exigeixen a les institucions una resposta a l'altura de "l'estat d'excepció"

L'ANC i Òmnium Cultural han exigit a institucions i partits que facin "una resposta a l'altura" després de la inhabilitació per part del Suprem del president de la Generalitat, Quim Torra. En declaracions després de la concentració de suport a Torra, la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, com el vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri, han coincidit que avui és "un dia trist" i que cal que es faci una resposta de país "amb una estratègia conjunta i compartida per lluitar contra un nou atac a la llibertat d'expressió". Paluzie, que ha estat especialment dura amb els partits, ha dit que aquest "estat d'excepció" no es pot normalitzar i ha lamentat que les formacions hagin decidit "acceptar l'absoluta injustícia".

"Hem de trencar aquest cicle de repressió, i avui no el trenquem; només estem protestant mentre les institucions accepten l'absoluta injustícia", ha lamentat la líder de l'ANC, que ha remarcat que tot i no estar "gens contents" han decidit donar suport al president inhabilitat després de fer una enquesta a tots els associats. Paluzie, que ha agraït als ciutadans concentrats que "sempre hi siguin", ha reclamat que la desobediència civil i institucionals "vagin de la mà" perquè, segons creu, quan van unides és quan es guanya "com en l'1-O".

Mauri, per la seva banda, ha advertit que no restaran "de braços plegats" davant "la inhabilitació constant de la democràcia i la persecució ideològica de l'independentisme" i ha dit que és "imprescindible" tenir una estratègia "de país i unitària" contra la repressió i per l'autodeterminació.

ERC creu que la inhabilitació de Torra és un "atac" a la democràcia

La secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta, ha assegurat aquest dilluns que la inhabilitació del president de la Generalitat, Quim Torra, és un "atac" a la democràcia i a la primera institució de Catalunya. En roda de premsa, Vilalta ha assegurat que el Tribunal Suprem ha confirmat la mesura perquè Torra va "defensar la llibertat d'expressió" i que és un "exemple més de la causa general contra l'independentisme". La portaveu d'Esquerra s'ha mostrat convençuda que arribaran a un acord amb JxCat per respondre amb el màxim "consens" i "transversalitat". "D'acord, n'hi haurà", ha puntualitzat. Vilalta ha dit que s'aconseguirà perquè el Govern estigui al servei de la ciutadania durant la pandèmia i per mantenir el rumb a la república. La portaveu d'ERC ha reclamat que davant d'un Estat que vol el moviment independentista "aturat" i "vençut" cal que aquest respongui amb "més política", "democràcia", "unitat" i "fermesa". La republicana ha demanat més responsabilitat, reduir la "incertesa" i reforçar el Govern de la Generalitat.

Oriol Junqueras, líder d'ERC, també s'ha pronunciat a través de Twitter. "Nou atac judicial del Suprem i l'Estat espanyol contra la democràcia i les institucions catalanes. La repressió contra l'independentisme no té aturador. Amnistia, autodeterminació", ha piulat.

JxCat demana ratificar en les eleccions el resultat de l'1-O

La vicepresidenta de JxCat i diputada al Parlament, Elsa Artadi, ha cridat aquest dilluns l'independentisme a ratificar el resultat del referèndum de l'1-O en les eleccions que es convocaran després de la inhabilitació del president del Govern, Quim Torra, i a superar el 50% dels vots perquè el resultat tingui "conseqüències polítiques".

En una roda de premsa, ha qualificat d'"escàndol democràtic" que el Tribunal Suprem (TS) hagi inhabilitat el president de la Generalitat, Quim Torra, malgrat recalcar que encara no l'hi han notificat.

"Aquesta decisió s'emmarca en aquest derrocament dels presidents legítims elegits pel Parlament així com la vulneració dels drets dels catalans d'elegir el president de la Generalitat", ha lamentat.

La Moncloa diu que respecta les decisions judicials

La Moncloa diu que respecta les decisions judicials, en relació a la inhabilitació del president de la Generalitat, Quim Torra. L'executiu de Pedro Sánchez no ha entrat a valorar la sentència i s'ha limitat ha dir que respecta les decisions dels jutges. De moment, ni el president de govern espanyol, Pedro Sánchez, ni la vicepresidenta, Carmen Calvo, han reaccionat a les xarxes socials en relació a la decisió. El Suprem ha confirmat, per unanimitat, la inhabilitació d'un any i mig i 30.000 euros de multa per al president de la Generalitat per no retirar la pancarta per la llibertat dels presos.

El Síndic veu «completament desproporcionada» la inhabilitació

El Síndic de Greuges de Catalunya considera que la inhabilitació del president de la Generalitat, Quim Torra, és "completament desproporcionada i, per tant, és contrària als principis elementals de dret penal". "El manteniment de la pancarta tenia un caràcter reivindicatiu, polític, que hauria de ser irrellevant penalment, com passa en la major part d'ordenaments jurídics del nostre entorn", segons argumenta en un comunicat. Denuncia que la sentència del Tribunal Suprem "vulnera drets fonamentals del president de la Generalitat i menyscaba la democràcia al nostre país" i anuncia que trasllada els fets "a instàncies europees de defensa dels drets humans perquè en siguin coneixedores i per a qualsevol eventual actuació".

El Síndic argumenta la decisió del Tribunal Suprem és "desproporcionada" perquè "suposa una vulneració directa del dret al sufragi passiu del president Torra, que era diputat al Parlament fins a la seva inhabilitació pel TSJC". En aquest sentit, apunta que "La restricció d'un dret tan fonamental com ara el de ser escollit en eleccions competitives només es pot entendre en casos dels delictes de la major gravetat".

Puigdemont: «De destitució en destitució fins a la república»

L'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont ha criticat aquest dilluns la inhabilitació del president del Govern, Quim Torra, i ha advertit a l'Estat: "De destitució en destitució fins a la república final".

"Un estat corromput des de la Corona fins a la judicatura continua decidint en nom dels catalans. Una vegada més, l'Estat espanyol interfereix en les nostres institucions democràtiques", ha dit en un tuit que ha recollit Europa Press.

L'expresident feia referència al fet que ell va ser suspès en aplicació de l'article 155 de la Constitució després de l'1-O el 2017, i ha mostrat el seu suport a Torra: "Al teu costat, president Quim Torra".

Bonvehí lamenta la «judicialització de la política»

El president del PDeCAT, David Bonvehí, ha lamentat aquest dilluns la "judicialització de la política" després que el Tribunal Suprem (TS) hagi ratificat la inhabilitació del president de la Generalitat, Quim Torra, per un delicte de desobediència.

"Lamentem que la judicialització de la política porti avui a la inhabilitació del MHP Quim Torra. Té tot el nostre suport", ha assegurat en un tuit que ha recollit Europa Press.

També ha anunciat que convocarà una reunió de la Direcció Executiva Nacional extraordinària del partit per valorar "la injustícia que es comet amb aquesta inhabilitació".

Rufián: «Abans ho feien amb tancs i ara ho fan amb jutges»

El líder d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha valorat la inhabilitació del president de la Generalitat, Quim Torra. En una piulada a Twitter, Rufián ha assegurat que "abans ho feien amb tancs i ara ho fan amb jutges". "Tot el suport, president", ha afegit.

Carrizosa: «S'ha fet justícia i ha guanyat la llibertat»

El líder de Ciutadans al Parlament, Carlos Carrizosa, ha assegurat davant la sentència del Tribunal Suprem que confirma la inhabilitació del president de la Generalitat, Quim Torra, per no despenjar la pancarta per la llibertat dels presos, que "s'ha fet justícia i ha guanyat la llibertat". En una compareixença des del Parlament, Carrizosa ha mostrat el seu "respecte" per la decisió de l'alt tribunal i ha afirmat que el president "es va prevaldre de la seva posició per utilitzar un edifici públic per fer propaganda política".

Carrizosa ha explicat que ha contactat amb altes forces polítiques de l'oposició per "evitar el bloqueig de la política catalana" i per valorar si es presenta una candidatura alternativa. Davant les protestes convocades per a aquesta tarda, ha reconegut el dret de manifestació "pacífica" però ha demanat que els qui tinguin comportaments violents "siguin perseguits per les lleis".

"No volem una Catalunya que torni a ser exemple a tot el món de disturbis i d'incendis perquè això perjudica tots els catalans, no volem que una minoria perjudiqui una immensa majoria", ha subratllat el líder de Ciutadans, que ha cridat a "donar exemple" i a "acatar les sentències". "Ningú està per sobre les lleis ni les resolucions judicials", ha insistit.

Vox aplaudeix i s'atribueix la inhabilitació de Torra

El portaveu de Vox al Congrés dels Diputats, Iván Espinosa de los Monteros, ha aplaudit aquest dilluns la decisió del Tribunal Suprem d'inhabilitar el president de la Generalitat, Quim Torra. "Torra inhabilitat, un cop més gràcies a Vox i al seu equip jurídic", ha escrit al seu compte de twitter acompanyat dels hastags #EspañaSiempre i #VoxUtil. Espinos de los Monteros inclou al missatge un fragment de la sentència on s'apunta a la participació de Vox a la causa.

El Barça se solidaritza amb Torra i veu desproporcionada la seva inhabilitació

El Barça s'ha solidaritzat amb Quim Torra i ha considerat desproporcionada la inhabilitació del president. El club blaugrana denuncia que la decisió del Tribunal Suprem «vulnera greument la voluntat de la ciutadania expressada a les urnes».

En un comunicat, explica que la defensa de la llibertat d'expressió i del dret a decidir formen part dels principis i del compromís cívic del club. I afegeix que des del Barça s'ha defensat que el conflicte polític que des de fa anys es viu a Catalunya s'ha de resoldre des del «diàleg polític, mai des de la judicialització».