El Govern de la Generalitat està «preocupat» perquè la situació de la covid-19 a Madrid arribi a afectar Barcelona, atesa la connexió entre les dues ciutats, especialment amb l'AVE, que cada dia transporta unes 6.000 persones, per la qual cosa va demanar que només es facin els desplaçaments que siguin necessaris.

La consellera de Salut, Alba Vergés, va dir ahir en una entrevista a l'emissora RAC1 que l'evolució de l'epidèmia a la Comunitat de Madrid fa una mica de «por» a Catalunya, atès l'alt índex de connexió entre totes dues. «La mobilitat ens pot afectar aquí», va incidir.

Vergés va explicar que parla sovint amb el seu homòleg de la Comunitat de Madrid i amb el ministre de Sanitat, Salvador Illa, per tenir «informació de primera mà» del que està passant, i va descartar dir el que cada un d'ells ha de fer.

Això no obstant, va destacar que el Govern espanyol «sí que té responsabilitat» sobre el transport que connecta cada dia Barcelona amb Madrid.

«No vull dir tallar els trens. Vull dir que no hauríem de moure'ns quan la situació és tan complexa», va argumentar Vergés, que va apostar per «reduir interaccions personals, reduir la sortida de la teva zona» atès que, en aquesta pandèmia, «el vector de contagi som les persones, i evitar, amb això, que la situació de Madrid es doni a Barcelona en quinze dies».

La consellera va recordar el repunt que es va registrar el juliol a la conurbació de Barcelona, que es va aconseguir doblegar, per la qual cosa va aconsellar actuar «amb la màxima anticipació» perquè és «la manera de frenar-lo». «Si al virus el deixes fer, després és molt difícil», va destacar.

Va reiterar la importància de fer cribratges massius entre la població per tallar la cadena de contagi, i va recordar que la Generalitat ha pres mesures que afecten més de quatre milions de persones, «sostingudes des de fa setmanes».

Vergés va indicar, en aquest sentit, que d'entre les ciutats que presenten un nivell de contagi per sobre de 600 casos per cada 100.000 persones, la situació que més preocupa és la de Malleu (Osona), tot i que va destacar que s'estan prenent les mesures adequades per controlar la propagació de virus, i va avançar que l'índex d'infecció està baixant a la Cerdanya.

La velocitat de transmissió de virus (Rt) se situava ahir a 1,15 (cada infectat contagia de mitjana 1,15 persones), una taxa que la consellera ha dit que cal baixar a l'1.

«No estem especialment bé a Catalunya. No faré mai un missatge d'optimisme. No ho faré perquè la situació pot canviar ràpidament i aquesta situació durarà mesos», va afegir la consellera, tot i que va puntualitzar que els ingressos «no estan generant ara problemes a les UCI».

Vergés va precisar, tot i això, «que ve l'hivern», «uns mesos complicats», en els quals aquest virus s'ajuntarà amb altres malalties habituals, i va avançar que la campanya de vacunació de la grip començarà al voltant del 15 d'octubre.