El president dels Estats Units, Donald Trump, va anunciar que nominarà formalment la jutgessa conservadora Amy Coney Barrett per ocupar la vacant al Tribunal Suprem de la difunta jutgessa progressista Ruth Bader Ginsburg, la qual cosa obre un procés de ratificació en el Senat poques setmanes abans de les eleccions presidencials del 3 de novembre.

El mandatari nord-americà va afirmar que Barret és una dona amb una intel·ligència «imponent» i una «lleialtat infrangible a la Constitució», a més de ressaltar la importància que té aquesta nominació per a un president dels Estats Units.

L'anunci va ser criticat ràpidament pel candidat demòcrata a la Casa Blanca i exvicepresident, Joe Biden, qui va recordar que Amy Coney Barrett es va posicionar en contra de la Llei de Protecció al Pacient i Cura de Salut Assequible, l' «Obamacare».

Barret ha de ser confirmada pel Senat, on el Partit Republicà de Trump té majoria, per la qual cosa s'espera que sigui ratificada sense problemes, tot i que es tracta d'un procés molt polititzat. De fet, les senadores republicanes Susan Collins i Lisa Murkowski ja han expressat el seu rebuig a aquesta nominació.

El cap de la Comissió Judicial del Senat, el republicà Lindsey Graham, va avançar a Fox News que el procés de ratificació començarà el 12 d'octubre, i que la seva durada dependrà de la resistència dels demòcrates.

La confirmació dels nous magistrats del Tribunal Suprem sol durar dos mesos, un termini que Biden ha demanat que es respecti, plantejant que el Senat no decideixi sobre Barrett fins al cap de les eleccions presidencials.

«La Constitució dels Estats Units va ser dissenyada per donar als votants una oportunitat de fer que la seva veu sigui escoltada. Aquest moment és ara i la seva veu deu ser escoltada. El Senat no ha d'actuar sobre aquesta vacant fins que els nord-americans hagin triat al seu pròxim president i al proper Congrés», va defensar Biden en un comunicat.

Graham va advertir els demòcrates que qualsevol intent de bloquejar la designació definitiva de Barret podria suposar-los una garrotada en les urnes el pròxim 3 de novembre.

«Si la tracten com el van tractar a ell (Brett Kavanaugh), els explotarà a la cara (...). Si continuen amb el seu patró de menysprear a aquesta nominada, crec que el poble nord-americà els retornarà el cop i ho farà fort», va augurar Graham.