La Sala Penal de l'Audiència Nacional ha acordat absoldre els 34 acusats del judici per la sortida a Borsa de Bankia, entre els quals l'expresident de l'entitat i de l'FMI, Rodrigo Rato, per delictes d'estafa als inversors i falsedat comptable. La defensa de Rato va atribuir el cas a "un accident fortuït" durant el judici, celebrat fa un any.

En la sentència, de 442 pàgines, el tribunal considera que l'operació va comptar amb l'aprovació de tots els supervisors, com ara el Banc d'Espanya, el FROB, la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) i EBA, i que el fulletó de la sortida a borsa incloïa una informació financera i no financera "àmplia i adequada". A més, també destaca que en el judici només es van exposar "actituds genèrics" dels acusats i no "actes concrets".

La sentència destaca que la sortida a borsa va tenir l'aprovació de totes les institucions. "Tant la decisió de sortir a borsa com la determinació de fer-ho amb l'estructura de doble banc van ser resolucions completament contemplades pel Banc d'Espanya", diu el tribunal, que ressalta que les va aprovar "després de calibrar els avantatges i els inconvenients que aquestes decisions comportaven".

Per a l'Audiència Nacional, és "evident" que el procés que va acabar amb la sortida a borsa de l'entitat "va ser intensament supervisat amb èxit" pel Banc d'Espanya, la CNMV, el Fons de Reestructura Ordenada Bancària (FROB) i l'autoritat bancària europea, l'EBA.

El tribunal també considera que la informació financera que s'incloïa en el fulletó de sortida a Borsa era "més que suficient" perquè els inversors majoristes i minoristes es formessin "un criteri raonat sobre el valor de la companyia". I destaca que aquesta informació s'havia elaborat també amb la supervisió i seguint les ordres del Banc d'Espanya i referendada per la CNMV.

De fet, la sala recorda que la mateixa fiscalia admetia que la informació que Bankia va subministrar al mercat "no pot qualificar-se materialment de falsa" perquè no vulnerava les normes vigents en aquell moment i van complir les exigències del regulador, tot i que "no van contribuir a que la imatge fidel de l'entitat es veiés adequadament". La sentència també conclou que, en el moment de sortir a borsa, l'entitat bancària era "viable".

L'Audiència Nacional considera que durant el judici no es van atribuir actes concrets als acusats: "És destacable l'absència de mencions específiques a les persones acusades per part de nombrosos testimonis", així com per part de pèrits o documents, afegeix el tribunal. "En l'acte del plenari ningú els va nomenar, ni per a bé ni per a mal, de manera que la majoria dels acusats van caure en l'oblit en el transcurs del judici oral", assenyalen.

Així, el tribunal creu que les acusacions durant el judici només van atribuir "actituds genèriques".