Si ahir haguessin vingut més ciutadans a la plaça Major de Manresa per mostrar el seu rebuig a la sentència del Tribunal Suprem que rubrica la inhabilitació del president Torra hi hauria hagut problemes a causa de la situació d'emergència sanitària.

El mig miler de ciutadans presents van omplir la plaça però deixant prou distància entre ells i així van poder escoltar en directe el posicionament polític que va fer públic l'alcalde republicà, Marc Aloy -consensuat amb Junts per Manresa i Fem Manresa-, que acusa directament la justícia espanyola de «vulnerar l'estat de dret». La declaració consensuada serà portada a aprovació en un ple extraordinari convocat per a dijous que ve, dia 1 d'octubre, a la 1 del migdia.

La declaració de les forces independentistes, que tenen 19 dels 25 regidors del consistori, llegida per l'alcalde Aloy deixa palès que l'Ajuntament de Manresa rebutja «de forma rotunda i contundent» la decisió del Tribunal Suprem i denuncia que, «un cop més, la justícia fa política i se situa per damunt de la democràcia».

Les forces sobiranistes van fer una crida al món municipalista per mostrar el rebuig a la sentència de manera conjunta «davant una justícia espanyola que utilitza el seu poder per discriminar arbitràriament i que vulnera de forma reiterada l'estat de dret».

La declaració demana «una justícia justa, ponderada i equilibrada», que doni garanties a l'Estat i a tota la ciutadania i «no faci política i respecti la separació de poders».

Considerant que no és això el que reflecteix el pronunciament del Suprem, el rebutja fermament en considerar que s'inhabilita el 131è president de la Generalitat de Catalunya «per uns fets que no constitueixen cap delicte i que estan emparats en la llibertat d'expressió». Des d'aquest punt de vista, el que s'ha fet és «una sentència totalment grotesca i desproporcionada, que deriva de la instrumentalització de diverses institucions de l'Estat, com en aquest cas la Junta Electoral Central».

Tot seguit es va fer el parlament de les entitats representants de la societat civil independentista, llegit per la periodista Aina Font. En l'acte també ha intervingut l'activista i pallasso Jordi Pesarrodona, qui ahir va ser condemnat per un delicte de desobediència (més informació a la pàgina 10).

L'acte d'ahir també va servir per convocar la ciutadania a acudir dijous a les 8 de la tarda als col·legis electorals on van votar l'1 d'octubre del 2017 per així commemorar amb pirotècnia i la lectura d'un manifest la gran mobilització de fa 3 anys.