La defensa del ja expresident de la Generalitat Quim Torra ha presentat un recurs d'empara davant del Tribunal Constitucional en què demana que suspengui de manera urgent la pena d'inhabilitació que va confirmar dilluns el Tribunal Suprem.

En el seu recurs, l'advocat de Torra, Gonzalo Boye, argumenta que la suspensió de la condemna -que el Constitucional acorda només en casos excepcionals i penes lleus- és necessària per evitar el «dany irreparable continuat» que la seva execució causaria tant a Torra com a terceres persones. Sol·licita així que se suspengui la condemna d'any i mig d'inhabilitació que dilluns va ratificar l'Alt Tribunal per no fer cas de l'ordre de la Junta Electoral Central (JEC) que l'obligava a retirar una pancartes de suport als presos del procés d'edificis públics en la campanya electoral del 28-A.

En concret, la defensa reclama en aquest recurs d'empara que, a més de declarar nul·les les sentències de Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) de desembre del 2019 i la del Tribunal Suprem de dilluns, s'adoptin les «mesures oportunes per restablir» Torra en els seus càrrecs de president de la Generalitat i de diputat de Parlament de Catalunya. La defensa de Torra al·lega una «urgència excepcional», ja que aquesta condemna, a més de desposseir-lo del seu càrrec de president, l'impossibilita per concór-rer a qualssevol dels processos electorals mentre duri aquesta.

«Quant al primer, la urgència és summament excepcional, en la mesura que l'execució de la pena d'inhabilitació especial imposada suposa el cessament del recurrent com a president de la Generalitat», que coincideix amb un «moment d'alta complexitat de la crisi econòmica i sanitària». La defensa de l'expresident sustenta aquesta petició en el fet que la suspensió dels «efectes de la pena no ocasiona pertorbació greu a un interès constitucionalment protegit, ni als drets fonamentals o llibertats d'una altra persona», i esgrimeix, així mateix, que hi ha precedents de suspensió de la pena d'inhabilitació especial en la jurisprudència. «S'ha passat per sobre de tot el que ha estat necessari, sense el més mínim respecte pels principis democràtics ni pels drets del recurrent», recalca l'advocat.

La defensa addueix que «La pancarta a la qual al·ludeix la sentència d'instància, en aquest sentit, no és diferent que el llaç groc que el M.H.Sr. Quim Torra i Pla sol lluir a la solapa durant els seus actes públics o als colors d'Espanya que altres autoritats llueixen als seus canells», apunta. En el recurs, la defensa fa especial èmfasi en la JEC ja que, al seu parer, no era l'autoritat competent per dictar al president les ordres desateses i qüestiona la imparcialitat de dos dels seus membres, que van realitzar manifestacions contràries a Torra i al procés independentista i per la seva vinculació amb el PP.