El primer debat entre els dos principals candidats a la Casa Blanca no passarà a la història per la seva profunditat ni pels missatges polítics que s'hi van plantejar, sinó per la més que evident pugna entre un president, Donald Trump, còmode entre desqualificacions i mitges veritats, i un aspirant, Joe Biden, esforçant-se per aguantar els envits d'un adversari que va qualificar de «pallasso».

Biden arribava al primer cara a cara televisat com el favorit en les enquestes, l'últim representant d'una estirp política que ja no és cavall guanyador a l'Amèrica de Trump. El president, per part seva, prometia seguir fidel al seu estil bast, el mateix que fa quatre anys li va donar contra pronòstic un Despatx Oval que ara aspira a mantenir.

Davant d'un moderador a vegades incapaç de contenir l'escalada dialèctica, Chris Wallace, els dos aspirants van protagonitzar una hora i mitja de tensió i inter-rupcions. De poc van servir els esforços de Wallace per reconduir el debat cap a temes d'actualitat com la pandèmia de coronavirus, la situació del sistema sanitari, la renovació del Tribunal Suprem o el canvi climàtic.

«Ets el pitjor president que els Estats Units ha tingut mai», va etzibar Biden a Trump en un moment del debat. Durant les seves intervencions, el va acusar de ser una «mascota» al servei del president rus, Vladímir Putin, de «tirar més llenya al foc» en qüestions d'índole racial o de fer enginyeria fiscal per pagar menys impostos.

Trump, lluny de defugir la confrontació, va reconèixer que «només un estúpid» no intentaria pagar menys impostos i es va burlar de Biden per presumir de portar màscara per prevenir contagis de coronavirus. El mandatari també va evitar condemnar el supremacisme blanc: «Gairebé tot el que veig ve de la gent d'esquerres, no de dretes», va justificar.

L'actual inquilí de la Casa Blanca va aprofitar l'ocasió per tornar a sembrar el dubte sobre la transparència de les imminents eleccions, va esquivar de nou un compromís explícit per acceptar els resultats dels comicis i va agitar el fantasma del «frau» pel vot per correu. «Si es tracta d'una elecció justa, estic cent per cent d'acord, però si veig que es manipulen desenes de milers de paperetes, no puc acceptar-ho», va argumentar, davant d'un Biden que el va acusar de parlar sense proves, dins d'una estratègia per «mirar de dissuadir la gent que vagi a votar».

Biden té l'avantatge de ser el favorit en les enquestes, però cal tenir en compte els precedents del 2016, quan la llavors candidata demòcrata, Hillary Clinton, es va imposar en nombre de vots però no en el repartiment de compromissaris per al Col·legi Electoral.