El departament de Salut de la Generalitat de Catalunya ha actualitzat el protocol d'actuació davant de casos de covid-19 i ha establert que les quarentenes passen de 14 a 10 dies.

Segons ha informat el departament de Salut, la mesura forma part del nou "Procediment d'actuació davant de casos d'infecció pel nou coronavirus SARS-CoV-2", i s'ha decidit després d'avaluar que és més beneficiós escurçar les quarentenes perquè el seu compliment sigui més gran.

La reducció del període de quarantenes afecta especialment les escoles de manera que, amb l'entrada en vigor del nou protocol, els centres educatius avisaran les famílies amb alumnes en quarantena que podran reprendre l'activitat presencial un cop hagin passat 10 dies, ha informat la conselleria d'Educació.

Malgrat el canvi de dies de quarantena, les autoritzacions de confinament signades per les famílies en el seu dia segueixen sent vàlides, ha aclarit Educació.

En el cas dels professionals de l'àmbit educatiu que es trobin en confinament sense baixa mèdica, també es reincorporaran a les escoles i instituts un cop transcorreguts aquests 10 dies, al costat de la resta de membres del grup estable de convivència.

La conselleria ha detallat que aquells professionals amb baixa mèdica prescrita inicialment per a 14 dies que hagin estat substituïts en el seu lloc de treball al centre educatiu, s'incorporaran un cop acabi la baixa mèdica, moment en què també finalitzarà el nomenament del seu substitut.

El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, va anunciar el passat dimarts 22 de setembre, que Catalunya reduiria la quarantena de catorze a deu dies d'aïllament per covid-19 "per facilitar el seu compliment".

El mateix dia 22 de setembre, la Comissió de Salut Pública va aprovar la reducció del període de quarantena per als contactes estrets de 14 a 10 dies i la incorporació dels tests antigènics com a eina de diagnòstic i cribratge.

La reducció de les quarentenes és una mesura controvertida que ha despertat el recel d'alguns científics com el físic de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona Alex Arenas o l'investigador de la Universitat de Leicester (Regne Unit) Salvador Macip.

Tots dos han coincidit a discrepar de la reducció perquè davant d'una situació pandèmica "tan fràgil i crítica" com l'actual, "el millor seria reduir al màxim el contacte social dels malalts i contactes".

En l'àmbit educatiu, l'actualització del document estableix que davant la sospita d'un cas, els menors de el grup de convivència mantindran l'activitat escolar a l'espera dels resultats, sense barrejar-se amb la resta de grups.

Si les proves realitzades són negatives, els nens i tutors del grup continuaran amb normalitat les seves activitats, i l'alumne afectat es podrà incorporar quan els símptomes hagin cedit, després de 24 hores sense febre.

En cas positiu de covid-19 s'ha d'establir la quarantena de 10 dies del grup i tutor, i s'indicarà la realització de la prova PCR en el propi centre o en altres punts específics per a la resta d'alumnes i docents, segons el que indiquin els equips d'atenció primària.