La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, va anunciar ahir que l'Estat suspèn les regles fiscals i els objectius de dèficit de manera extraordinària per al 2020 i el 2021 per al conjunt de les administracions, una mesura que es plasmarà als pròxims dies al Consell de Ministres quan s'aprovi el sostre de despesa i es presenti la previsió de dèficit del 2020 i el 2021 i el desglossament per sectors.

Segons Montero, aquesta suspensió permetrà que els ajuntaments puguin utilitzar tots els seus romanents durant els anys 2020 i 2021, «una bona notícia per a les entitats locals perquè no hi havia motiu perquè els ajuntaments tinguessin diners al banc i no els poguessin utilitzar», va dir.

Montero va comparèixer en roda de premsa per anunciar la mesura i va recordar que la UE ha posat a disposició dels estats mesures d'endeutament i fons per plantar cara a la pandèmia i el mes de setembre ha confirmat que la clàusula de salvaguarda es manté al 2021. Per tant, va dir, Europa ha establert una suspensió de les regles fiscals per al 2020 i el 2021, «fet que suposa un parèntesi al pacte d'estabilitat». «El Govern ha estudiat de manera minuciosa com aplicar aquesta decisió comunitària, les conseqüències i els procediments», va dir Montero, i per això ha convocat dilluns les comunitats al Consell de Política Fiscal i Financera per mantenir aquest principi de suspensió de les regles fiscals.

Montero va afirmar que la suspensió de les regles fiscals és «una decisió sense precedents perquè les administracions posin la totalitat dels recursos al servei dels ciutadans» que «atorga flexibilitat fiscal per mantenir polítiques socials i d'estímul econòmic que no deixin ningú enrere».

Les comunitats i els ajuntaments podran redactar els seus pressupostos per al 2021 «tenint en compte les taxes de referència que s'aplicaran i que s'explicaran al Consell de Política Fiscal i Financera». Quant al deute, va dir, «les comunitats i els ajuntaments tindran una taxa de referència respecte a la previsió del dèficit per al 2020 i el 2021 i posarem a disposició de les CA i els ajuntaments via FLA les respectives autoritzacions d'endeutament».

El Govern català considera que la decisió del Govern era «l'única resposta possible» davant la situació d'excepcionalitat social i econòmica que s'està vivint, però opina que «arriba tard». Albert Castellanos, al capdavant del departament de la Vicepresidència i Economia, ha dit que suspendre les regles fiscals «és el que tocava».