El president de JxCat, Carles Puigdemont, va advertir que l'únic Govern viable és «el de la república». «El millor Govern no l'obtindrem mai per més obedients i bon minyons que siguem en el marc autonòmic», va subratllar en la seva intervenció des de Bèlgica, en la cloenda del congrés fundacional de Junts. «Som els qui destinem els esforços que calen i tenim la convicció i esperança d'arribar al final del camí», va afirmar.

Puigdemont va centrar el seu discurs en reivindicar la «fidelitat» de JxCat amb l'1-O i el camí cap a la independència -tot i assegurar que Junts «no vol donar lliçons». L'expresident català va afirmar que el seu es vol entendre amb tothom.

El líder del partit va tirar de metàfora per alertar que el «sostre autonòmic» és «tan baix» que fins i tot «està fora de normativa». Puigdemont ha seguit així la línia del seu successor, el president inhabilitat, Quim Torra, que ja va subratllat en el seu comiat al Parlament que l'autonomia és «un dels obstacles» per assolir la plena sobirania.