La Universitat Politècnica de València va decidir ahir a la nit suspendre des d'aquest dilluns totes les classes presencials al campus de Vera per l'esclat de casos de covid-19 registrat després de les proves PCR entre gairebé 700 alumnes. La institució acadèmica va comunicar ahir a la nit aquesta mesura per correu electrònic, tant a l'alumnat com al personal docent.

Al campus de Vera hi estudien gairebé 25.000 alumnes dels 28.528 que té la universitat en la seva totalitat, inclosos els centres de Gandia i Alcoi. A última hora de la nit va fer públic un comunicat en què recordava que divendres passat es van realitzar proves PCR massives després de detectar-se una sèrie de contagis de covid-19 en estudiants de l'UPV relacionats amb el Galileo Galilei, el col·legi major de gestió privada que està ubicat al campus de Vera.

«Fins al moment, els resultats que es van coneixent d'aquestes proves PCR donen un alt nivell de positius, cosa que ha de conduir les autoritats sanitàries a ampliar el rastreig de contactes pròxims», explicava la nota. Per això, «d'acord amb les autoritats sanitàries, amb què l'UPV està en contínua comunicació, i amb l'objectiu d'evitar la propagació dels contagis», es va decidir que a partir d'avui dilluns 5 d'octubre la docència de totes les titulacions de grau, màster universitari i doctorat del campus de Vera passin a mode 'online'.

Aquesta modalitat de docència a distància es mantindrà mentre es facin rastrejos, es determini l'abast dels contagis i fins que les autoritats sanitàries indiquin una altra situació, va explicar l'UPV. La resta d'activitats del campus es mantenen amb normalitat. El Vicerectorat d'Alumnat, Cultura i Esport ha demanat als estudiants que mantinguin totes les precaucions possibles (distància, mascareta i higiene de mans) per evitar contagis.

Les instal·lacions desplegades a l'UPV per a la pràctica de les 700 PCR que es van realitzar divendres es podrien mantenir actives durant un temps, i no només en aquesta universitat. Segons les previsions de Salut Pública, els positius podrien superar folgadament el centenar, cosa que aboca les autoritats sanitàries a emprendre una tasca de rastreig gegant per delimitar l'avanç del virus. Segons va confirmar el mateix col·legi Galileo Galilei ahir a aquest diari, entre els seus residents hi ha alumnes de «totes les universitats de València» i «de tots els graus», cosa que podria obligar a aixecar carpes de cribratge en alguns d'aquests centres, depenent dels contagis que es confirmin avui.

La perspectiva no és gens optimista, ja que, segons apuntava ahir Salvador Peiró, director del Centre Superior de Recerca en Salut Pública de la Generalitat Valenciana, el nombre de positius coneguts avui, sigui quin sigui, «anirà a més», perquè «hi haurà qui l'estigui covant en aquests moments», ja que la PCR pot resultar negativa durant els cinc primers dies des que es produeix el contagi. Això garanteix que els alumnes del Galileo Galilei s'hauran de mantenir en aïllament els deu dies que estipula el protocol.

Però el veritable repte sorgeix amb el procés que s'obre a continuació. Cada cas confirmat obligarà els rastrejadors a iniciar una investigació dels seus contactes estrets mantinguts des de dos o tres dies abans de l'inici dels símptomes, moment en què un malalt comença a ser contagiós. Peiró detecta aquí un problema afegit: els asimptomàtics.

En aquests casos caldrà remuntar-se al dia dels fets, en aquest cas, les festes, ampliant així el ventall de possibilitats d'haver mantingut una interacció de risc i el nombre de persones a contactar pels rastrejadors. Peiró situa la mitjana de contactes estrets de cada contagiat «entre sis i vuit». Assumint el positiu de cent residents, entre 600 i 800 persones més.

Cal afegir les possibles ramificacions de contagis que sorgeixin de qualsevol d'aquests centenars de contactes estrets. El fet de ser estudiants de diferents universitats i carreres afegeix més peces al puzle del rastreig, ja que forçarà a valorar cas a cas què s'entén per contacte estret.

«El tipus d'aules i la seva ventilació importa molt», destaca Peiró, per explicar perquè en alguns casos caldrà aïllar tota una aula i en d'altres, només els estudiants més pròxims a l'infectat. «I també els professors, que van d'aula en aula», recorda. L'expert destaca com a element favorable que el brot «està focalitzat» al col·legi major, cosa que en certa manera n'«acota l'expansió».

En qualsevol cas, la consellera insistia ahir, abans de conèixer-se la suspensió de les classes presencials a l'UPV, a apel·lar a la «responsabilitat» i deixava entreveure la preocupació per les dades que puguin oferir els resultats, que s'haurien de conèixer durant avui. Fonts de Sanitat apuntaven que el percentatge de positivitat de les proves que s'han anat coneixent -ahir no disposaven encara del resultat total de les gairebé 700 PCR- és «superior» al detectat durant el primer cribratge practicat al col·legi major. En aquesta primera ronda es van confirmar dotze positius d'un total de 66 proves practicades. Si es manté la proporció, la xifra de contagiats podria disparar-se avui fins als 120 o 130 alumnes del Galileo Galilei, cosa que convertiria el brot originat en una festa il·legal en un dels més grans d'Espanya.

Una setmana com a mínim

Per la seva banda, la consellera d'Universitats, Carolina Pascual, ha apuntat que s'han tancat les aules del campus de Vera per «seguretat, protecció i contenció del brot, tenint en compte la seguretat dels estudiants». Pascual ha confirmat que hi ha «un brot al col·legi major i «alguns de detectats independents».

L'UPV mantindrà suspeses les classes presencials al campus de Vera «com a mínim» durant una setmana, a l'espera de tenir tots els resultats de les PCR.

La consellera ha aclarit que també hi pot haver estudiants afectats d'altres universitats, per exemple, el CEU UCH. En relació amb si les mesures adoptades per l'UPV podrien implantar-se en altres institucions, la conselleria ha explicat que Sanitat notificarà els casos positius dels respectius estudiants a cada universitat i que es prendran les mesures necessàries en cada cas.

Així mateix, Pascual ha aclarit que les competències en l'àmbit sancionador són de la Conselleria de Justícia. En aquest sentit, el rector de l'UPV ha detallat que la universitat iniciarà «expedients informatius» partint del codi de convivència de la Politècnica, motiu pel qual hi ha oberta una investigació.

«Els primers sorpresos som nosaltres»

Pel que fa a les festes del col·legi major Galileo Galilei, que tot apunta que han sigut més d'una, el rector de la Universitat Politècnica de València, Francisco Mora, ha manifestat la seva sorpresa. «Els primers sorpresos som nosaltres, em sorprèn que puguin fer festes en una residència i que s'escapi als gestors», ja que el centre és de gestió privada, com ha recordat Mora. «Ens traslladen que no van estar-ne al corrent, però és sorprenent que s'hagin pogut ajuntar en un edifici», ha apuntat.