Una dotzena d'associacions gallegues en defensa dels drets del col·lectiu LGTBI -entre les quals, Alas Coruña, LesCoruña, Arelas o Amizando- van unir ahir les seves veus en un manifest conjunt per lamentar la mort d'una noia de 17 anys de la localitat de Rois que patia assetjament per la seva condició sexual i que es va treure la vida, segons indiquen les entitats, «al no poder suportar tant odi». Un fet que el col·lectiu LGTBI gallec qualifica d'«assassinat social».

En el manifest, les associacions relacionen el suïcidi amb el fet que la noia, que també havia patit 'bullying' en la seva etapa escolar, estigués sent víctima d'assetjament «per ser bisexual». «Totes i cadascuna de les persones que l'odiaven per ser bisexual, i que l'hi van demostrar, són les seves assassines», denuncien.

Així mateix, també incideixen en la responsabilitat dels qui «tampoc la van recolzar» i que «van mirar cap a una altra banda quan era agredida, per por o per indiferència». «Totes les persones amb capacitat per actuar, que sabien el que estava passant, però que no es van posicionar ni s'hi van implicar prou, són còmplices del seu assassinat», afirmen.

Aquestes associacions recorden que a aquesta edat «és difícil fer front o escapar-se d'un entorn hostil», en una localitat «petita, on tothom es coneix» i on «gairebé ningú aixeca la veu per defensar qui va per camins minoritzats, qui va a contra corrent, buscant senzillament ser com és [...]».