El conseller d'Acció Exterior, Bernat Solé, va sostenir ahir que la sentència del Tribunal Constitucional (TC) «no qüestiona les plenes competències» de la Generalitat en matèria d'acció exterior. El TC ha declarat inconstitucional part del pla estratègic d'acció exterior i de relacions amb la Unió Europea que el Govern va aprovar l'any passat, entre altres punts la posada en marxa del Diplocat, perquè entén que envaeix competències estatals.

La sentència, que té dos vots particulars, anul·la per inconstitucionals dos punts del pla que preveien la participació proactiva de la Generalitat en fòrums multilaterals de màxim interès i la creació del Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya (Diplocat), arran del conflicte de competències que va presentar el Govern l'octubre de l'any passat.

Solé va dir que la sentència demana «aclarir possibles dubtes sobre el concepte diplomàcia», però això no treu que també «reafirmi les competències» del Govern català en acció exterior.

A més, va afegir que és una sentència que «permet que el Diplocat pugui continuar projectant Catalunya al món», atès que «en cap punt la sentència posa en dubte al Diplocat». Preguntat llavors sobre si es mostra «satisfet» amb la sentència del TC, va contestar: «Mai podem estar satisfets quan se'ns limiten alguns dels punts del pla».