Ha passat de ser la tercera força política de Grècia el 2015 a ser considerada una «organització criminal». La justícia grega ha sentenciat que els líders del partit ultra Alba Daurada han de ser condemnats per estar al capdavant d'una organització delictiva. Grècia va esperar amb expectació el veredicte d'un dels processos judicials més importants i llargs de les últimes dècades: el que ha assegut a la banqueta els dirigents i desenes de membres del partit neonazi Albada Daurada per l'assassinat de Pavlos Fissas, músic i activista d'esquerres. La víctima va ser apunyalada fins a la mort la nit del 18 de setembre del 2013, als 34 anys, davant d'un cafè al seu barri de Keratsini, un suburbi de l'oest d'Atenes.

El presumpte assassí, Yorgos Roupakias, membre d'Alba Daurada, va confessar el crim i ha estat condemnat, en espera que el jutge concreti la pena. Però la clau del veredicte passava per saber si el jurat condemnaria, tal com ha succeït, la direcció i els membres del partit pel delicte de pertinença a una organització criminal. La jutgessa Maria Lepenioti, presidenta del tribunal del jurat, ha sentenciat que el fundador i líder d'Alba Daurada, Nikos Michaloliakos, i altres membres destacats de la formació són culpables.

Un cop dictat el veredicte de culpabilitat, la jutge ha de concretar les penes, que poden ser d'entre els 5 i els 15 anys de presó. El veredicte, colofó d'un procés que ha durat cinc anys, va provocar aplaudiments a la sala de l'audiència i una explosió d'alegria entre les 15.000 persones que es van reunir davant el palau de justícia. En el punt àlgid de la crisi econòmica i social de Grècia el 2012, el partit va aprofitar el descrèdit de la classe política i la profunda depressió per guanyar vots. Llavors, grups d'homes vestits de negre caminaven pels carrers d'Atenes colpejant els seus oponents amb puntades de peu o bar-res de ferro.