El president de l'Acadèmia Catalana de la Música, Gerard Quintana, va reclamar ahir «acció política» a les administracions locals, autonòmica i central per al sector musical després de l'impacte de la pandèmia de coronavirus. «Hi ha inquietud, preocupació i urgència en un dels sectors més directament afectats per la pandèmia», va insistir Quintana en roda de premsa amb el president de l'Associació de Sales i Concerts de Catalunya , Lluís Torrents, i el president de l'Associació de Músics de Jazz i Música Moderna de Catalunya i de la Unió de Músics Professionals, Guillem Arnedo.

«Trobem a faltar la proporcionalitat dins del sector», va criticar el president davant les mesures, segons el seu parer, poc efectives per als músics en comparació amb aquelles que han rebut altres branques de la cultura a Catalu-nya. Així, han elaborat un Pla de rescat que han lliurat al Govern en el qual plantegen sobretot propostes polítiques, ja que segons Quintana moltes no són ajudes econòmiques, amb la voluntat de revertir aquesta «situació límit» que al seu parer posa en perill la continuïtat del sector.

Entre les propostes, Torrents va destacar el cessament de pagaments amb els diferents sectors involucrats en la producció musical -bancs, lloguers i proveïdors, entre d'altres- fins que recuperin l'activitat per poder retornar-los de forma «planificada i sostenible». «El que vindrà després, si no ens ajuden, serà un desert cultural», va advertir Torrents sobre un sector que ha experimentat una reducció del 75% de l'activitat respecte a l'estiu anterior i amb un 70% dels músics sense cap concert contractat de cara al 2021.

Torrents també va criticar que només el 15% dels músics han accedit a l'atur extraordinari per a artistes i només el 18% s'ha pogut acollir a la prestació pel cessament d'activitats d'autònoms.

Sobre la situació de les escoles de música, Quintana va qualificar de «paradoxa» que rebin aquest tractament amb pèrdues estimades de fins a 725.000 euros entre març i juny i que després la cultura i la música passin a ser un bé essencial. Quant a la decisió de reobrir discoteques, Torrents creu que la la nova norma no és rellevant de manera efectiva, amb l'obligació d'incorporar cadires i taules: «Les discoteques no poden obrir. Se'ls permet obrir però se'ls prohibeix la seva activitat central que és el ball».