09 de octubre de 2020
09.10.2020
Regió7

El Govern espanyol aprova declarar l'estat d'alarma per restablir a Madrid les mesures que va tombar el TSJC

La durada serà de 15 dies i les mesures que imposa són les mateixes que estaven en vigor fins aquest dijous

09.10.2020 | 13:19
Pedro Sánchez i Isabel Díaz Ayuso |

El Consell de Ministres ha aprovat, en la reunió de caràcter extraordinari d'aquest divendres, la declaració de l'estat d'alarma per restablir les restriccions a la mobilitat a la Comunitat de Madrid que el Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) va tombar, i que implicaven el confinament perimetral de la capital i nou grans municipis més, segons informen a Europa Press fonts de La Moncloa.

En la conversa que han mantingut el president del Govern central, Pedro Sánchez, i la de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, tocades les 12.00 hores, el cap de l'executiu li ha traslladat que s'ha de protegir la salut pública i que s'aprovarà l'estat d'alarma. No obstant això, han acordat que aquests propers 15 dies els equips contiuïn parlant.

Aquesta decisió es produeix després que Ayuso hagi trucat al president del Govern central quan ha començat el Consell de Ministres extraordinari, malgrat que el cap de l'executiu, "per cortesia", va decidir posposar aquesta reunió de les 8.30 a les 12.00 per donar-li més temps.

Aquestes fonts expliquen que la vicepresidenta primera Carmen Calvo, que ha presidit la reunió del Consell de Ministres en absència de Sanchez, s'ha posat en contacte amb Aguado per comunicar-li que acabava d'arrencar el Consell de Ministres i que la presidenta no havia trucat al president.

Confinament perimetral de Madrid i 9 municipis

La durada de l'estat d'alarma serà de 15 dies i les mesures que imposa són les mateixes que estaven en vigor fins aquest dijous. Això és, entre altres, un confinament perimetral de Madrid i 9 municipis.

L'executiu espanyol tira pel dret després d'hores de tensió des del moment que el Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) va rebutjar aquest dijous el pla aprovat pel Consell Interterritorial de Salut i va deixar sense efecte les normes imposades a les portes del pont del Pilar que comença aquest mateix divendres. El mateix dijous, des d'Algèria, el president espanyol, Pedro Sánchez, va traslladar a la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, que disposava de tres possibilitats: que com a autoritat competent en matèria sanitària dictés una ordre per tancar Madrid; que demanés la declaració de l'estat d'alarma perquè sigui el govern espanyol al costat de la Comunitat qui el declari i ratifiqui les mesures en qüestió, o que fos el govern d'Espanya qui declarés l'estat d'alarma sense la sol·licitud prèvia.

La presidenta de la Comunitat de Madrid, però, ha mantingut un pla que no contempla el confinament perimetral de Madrid. El conseller de Sanitat, Enrique Ruiz Escudero, ha anunciat en roda de premsa que la proposta de la Comunitat passava per confinar 51 zones sanitàries, però no el tancament de Madrid.

L'estat d'alarma tornarà a estar vigent a Madrid tres mesos i mig després que decaigués aquest mecanisme. Del 14 de març al 21 de juny l'estat d'alarma va estar vigent arreu de l'Estat però encara no s'havia aplicat únicament a una part de l'Estat espanyol. La Constitució permet que l'estat d'alarma se circumscrigui només a una part del territori i per als primers quinze dies no cal l'autorització del Congrés dels Diputats. Sí caldria l'aval de la cambra baixa si l'executiu el vol prorrogar.

A finals d'agost, Sánchez va oferir a les CCAA la possibilitat que apliquessin l'estat d'alarma per territoris amb el president autonòmic com a comandament únic. Cap autonomia ho ha sol·licitat. Sánchez va justificar traspassar-los la responsabilitat perquè l'escenari actual de gestió de la pandèmia, amb el pas a la 'nova normalitat', implica que siguin les CCAA les que estan a càrrec de la gestió de la pandèmia.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook