10 de octubre de 2020
10.10.2020
Regió7

Puigdemont, Torra i Mas aparquen les diferències polítiques en l'acte de Perpinyà

Els expresidents catalans compareixen en un acte unitari per denunciar l'actitud de l'Estat espanyol contra el sobiranisme

09.10.2020 | 23:33
Quim Torra, Carles Puigdemont i Artur Mas, ahir a Perpinyà

Quim Torra, Carles Puigdemont i Artur Mas van protagonitzar ahir a Perpinyà una imatge d'unitat contra l'Estat pels casos judicials en relació amb l'independentisme.

Els expresidents van apel·lar als drets humans i, a final de la seva compareixença a la ciutat francesa, van llegir un manifest conjunt per denunciar les «irregularitats» dels processos judicials i en defensa del dret a l'autodeterminació, el diàleg i la mediació internacional.

Els tres van obviar les seves diferències polítiques a l'acte, al qual van voler donar relleu institucional. «És ètic que Catalunya tingui tres presidents perseguits, presos polítics i centenars de persones perseguides per la justícia i Espanya tingui el seu rei emèrit fugat, aquest sí fugat, i ben protegit? És absolutament immoral», va afirmar Mas a l'inici de la seva intervenció. «És intel·ligent que l'única resposta de l'Estat al repte democràtic català sigui la brigada judicial?», es va preguntar i ell mateix va respondre: «És estúpid contestar per la via judicial. És la política, estúpids, no la repressió judicial. No es pot permetre aquesta Espanya si volem una bona Europa».

Per la seva banda, Puigdemont es va referir a la visita, ahir, del rei Felip VI a Barcelona per carregar contra la monarquia: «El rei dels espanyols, representant d'una monarquia reinstaurada per Francisco Franco, és a Barcelona. El mateix rei que ha intentat perjudicar tots els catalans i catalanes encoratjant la fugida d'empreses de Catalunya com a càstig polític».

«En els anys en què porta el se-nyor Felip VI de rei dels espa-nyols, tots els presidents que ha conegut han estat inhabilitats o destituïts. Hi ha una certa pudor que hauria de fer reflexionar l'Estat i la Unió Europea », va afegir.

Torra va carregar contra els resultats de la via del diàleg, tot i que el manifest signat amb Mas i Puigdemont el reivindica: «El diàleg ha acabat amb una sentència. El diàleg que Espanya promet acaba sempre en sentències d'inhabilitació o de cessament, i en el cas del president Puigdemont, en un cruel exili». Mas també va ser crític: «Per què no es vol iniciar un diàleg amb nosaltres? No hi ha voluntat de diàleg real en les altes instàncies de l'Estat».

L'expresident Torra va apel·lar, al final de la seva intervenció, a «saltar» el mur en relació amb l'Estat. I va carregar contra l'autonomisme: «No hi pot haver un Govern efectiu en una autonomia limitada i sotmesa als límits de l'autonomisme. Ho he viscut plenament en la gestió de l'epidèmia».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook