La reforma exprés del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) plantejada pel PSOE i Unides Podem, que advoca per reduir les majories per elegir els jutges i accelerar el tràmit per eludir els informes dels òrgans consultius, ha estat rebuda amb molta fredor a Brussel·les. La Comissió Europea va avisar ahir que quan un Estat membre emprèn una reforma del seu sistema judicial, ha de consultar abans els canvis amb les parts afectades i amb el Consell d'Europa, i, sobretot, que és important garantir que «la independència judicial» no es vegi compromesa en aquest procés.

«La Comissió està al corrent del nou projecte de llei i estem seguint de prop els esdeveniments», va indicar el portaveu de justícia de la Comissió Europea, Christian Wiegand, sobre els plans de l'Executiu que dirigeix Pedro Sánchez per desbloquejar la renovació. En aquest sentit, Brussel·les recorda que fa tot just 15 dies, en el seu primer informe sobre l'Estat de dret a la UE 2020, ja va avisar de la «importància de reduir la influència del poder legislatiu o executiu sobre el judicial per reforçar la independència judicial».

Concretament, en el capítol dedicat a Espanya, l'Executiu comunitari va apuntar la situació en el CGPJ com un dels «desafiaments» pendents i va advertir que «és important garantir que el Consell no sigui percebut com a vulnerable a la politització». És més, segons remarca el portaveu comunitari en la seva resposta, «quan els estats membres reformen el sistema judicial, sempre ho haurien de fer consultant tots els actors rellevants, incloent-hi la Comissió de Venècia», l'òrgan consultiu del Consell d'Europa -una institució intergovernamental amb seu a Estrasburg- responsable de vetllar pel respecte de l'estat de dret.

Brussel·les afegeix que «els estats membres han de seguir els estàndards de la UE per garantir que la independència judicial no es vegi compromesa». Una recomanació que ja va fer el 30 de setembre en el primer informe d'avaluació sobre l'estat de dret.