L'inici de les noves restriccions que ha decretat la Generalitat per evitar l'increment de contagis de la covid-19 va deixar un clar contrast ahir al matí a Solsona. Mentre bars i restaurants romanien amb les persianes abaixades, la plaça del Camp o el carrer del Castell, punts neuràlgics del centre de Solsona, eren plens de gent a causa del mercat setmanal, i és que el divendres és el dia que la gent de la comarca va a la capital per fer algunes compres.

«Quin sentit té que a nosaltres ens facin tancar si no hi ha restriccions a altres llocs?», es preguntava Judit Zamora, propietària de La Solsonina, una cafeteria situada al mig del carrer del Castell. Zamora no entén quin benefici comú pot aportar tancar bars i restaurants si no s'apliquen restriccions als altres llocs i va posar com a exemple el mercat setmanal d'ahir. «Avui és dia de mercat i jo tinc la cafeteria tancada, només puc servir per emportar o a domicili, però el carrer del Castell i el mercat estan a rebentar de gent. Si hagués de tancar per un benefici comú em semblaria bé, però si a la botiga de davant també s'hi acumula gent, doncs no serveix de res», lamentava Zamora, propietària d'un dels pocs bars que es van atrevir a obrir ahir per servir productes per emportar.

Els restaurants també s'han vist afectats per les restriccions, i els hotels que també ofereixen servei de restaurant lamentaven haver rebut un càstig doble. És el cas de l'hotel Sant Roc. «Primer ens afecta perquè els clients de Solsona i els de fora de l'hotel no poden venir al nostre restaurant, només els que hi estan allotjats. I segon, que la gent de fora té por i no vol venir o no vol anar a un poble fantasma on no hi ha ni bars ni restaurants», lamentava la seva directora, Dolors Garrigasait.

Els restaurants s'han d'adaptar a la nova situació durant com a mínim 15 dies, tot i que creuen que en seran més, amb l'alternativa d'oferir menjar per emportar o a domicili. Un exemple és el Kinoko, un restaurant japonès que des d'ahir ofereix menjar per emportar, de la mateixa manera que ho fa l'Embut. En definitiva, els propietaris de bars i restaurants amb qui ha pogut parlar Regió7 no entenen per què han hagut de rebre ells un cop tan fort com el tancament mentre es continuen fent activitats on s'acumula un gran nombre de persones.

Pel que fa al comerç, que des d'ahir ha de reduir la seva capacitat, com que era dia de mercat i hi havia molta activitat no van notar tant els efectes de les restriccions, però els preocupa que les mesures s'allarguin molt i el fred pugui fer que la gent no tingui paciència per esperar-se al carrer si l'establiment és ple, i que això els pugui causar una caiguda de les vendes.