La Cerdanya es va llevar ahir amb un dels motors de l'economia turística aturat. El sector de la restauració és un dels que complementen el model turístic de segona residència i, alhora, dona sortida a altres subsectors de l'alimentació i la distribució. Amb la nova aturada, el sector ja suma la tercera limitació de l'activitat des del mes de març.

La presidenta de l'Associació de Bars i Restaurants de la Cerdanya, Nati Bover, de Casa Patxi d'Alp, va argumentar que el tancament «ens ha caigut com una galleda d'aigua freda; a la Cerda-nya el 98% dels restauradors hem complert el 100% de les mesures restrictives fins la setmana passada, i ara, que ens vinguin amb això... sembla que ens assenyalin com els dolents de la pel·lícula, i no ho som».

Bover va remarcar que els bars i restaurants són «establiments segurs i molt nets», perquè compleixen els protocols de neteja i desinfecció. L'associació va apuntar que el màxim perill de la nova situació el viuran els professionals que han de pagar lloguers alts i, alhora, tenen plantilles grans de treballadors. En aquest sentit, la presidenta del gremi es va mostrar esperançada que «la gent tingui bona voluntat i doni un cop de mà amb els lloguers».

Bover va remarcar que per a molts empresaris de la restauració el nou escenari és insostenible econòmicament però, alhora, no volen acomiadar treballadors que, moltes vegades, són «com part de la família» perquè acumulen molts anys a l'empresa. També va alertar que tan sols poden agafar el tancament com a vacances els propietaris dels establiments.

La presidenta dels restauradors cerdans va criticar que l'administració consideri el menjar per emportar com una substitució del servei: «això no es pot fer així com així, cal estructurar-ho, veure com gestiones el menjar, com el cuines... no és tan fàcil».