El tancament de bars i restaurants dictat pel Govern de la Generalitat per intentar frenar l'increment de contagis de la covid-19 va desencadenar ahir concentracions de protesta del sector empresarial mentre que el TSJC l'ha avalat.

Segons va informar l'alt tribunal català, la sala contenciosa del TSJC va autoritzar, amb un vot particular en contra, les mesures plantejades pel Govern que necessitaven l'aval judicial, ja que afectaven drets fonamentals, com limitar les reunions a un màxim de sis persones, suspendre l'activitat presencial a universitats i la reducció de capacitat en espais de culte.

Les noves restriccions decretades pel Govern per a la contenció del coronavirus, entre les quals també s'inclouen el tancament de bars i restaurants, van entrar en vigor després que es publiquessin ahir a la matinada al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC), a excepció de tres apartats que estaven condicionats a l'autorització del TSJC.

Amb el beneplàcit judicial, les noves restriccions van començar-se a notar ahir, divendres, a molts carrers cèntrics de les ciutats catalanes en què són habituals les terrasses de bars i restaurants i que van mantenir les persianes abaixades o van treballar amb servei només per emportar.

Mentrestant, amb una cassolada i amb el lema «No som el problema», els propietaris de bars i restaurants van concentrar-se a la plaça de Sant Jaume, de Barcelona, per expressar el seu malestar per aquesta mesura.

Secundada per entitats com el Gremi de Restauració de Barcelona, Barcelona Oberta, Comertia Retail, les patronals Foment de Treball i Pimec i representants de les principals associacions i eixos comercials de la Ciutat Comtal, la protesta va congregar un miler de persones.

Els manifestants van alertar que la decisió de l'Executiu català destruirà centenars de llocs de treball i portarà a la fallida a moltes companyies, ja en situació crítica per l'aturada econòmica durant l'estat d'alarma i la mala temporada turística.

També van protestar, tot i que davant de la catedral de Barcelona, els treballadors de l'oci nocturn, que està tancat des del juliol passat i les principals entitats es manifesten avui.

La patronal Pimec va estimar que el sector de la restauració i l'hostaleria deixarà d'ingressar 780 milions d'euros, l'equivalent al 71% dels beneficis d'un any, arran del tancament decretat durant 15 dies, i ha exigit a la Generalitat augmentar el paquet d'ajudes anunciat de 40 milions.