Atípica però més important que mai. Així defineixen els professionals la campanya de vacunació de la grip d'enguany. Amb l'objectiu de no col·lapsar els centres de primària, Salut ha habilitat 67 espais alternatius a la Regió Sanitària Catalunya Central per millorar els circuits de vacunació, un sistema per limitar els contactes i les aglomeracions. La campanya es va iniciar el 15 d'octubre i aquest dilluns va ser el primer dia de vacunacions a Navàs. Regió7 hi va ser present per observar el nou funcionament i constatar les opinions dels pacients, majoritàriament a favor de la mesura.

El centre de vacunació de la localitat bagenca es va situar a l'antic local del Raig, ara espai municipal, al costat de les oficines de l'OAC de l'Ajuntament. Les mesures de seguretat anticovid-19 ja es podien apreciar a l'exterior del local, amb senyals a terra que marcaven la distància d'un metre i mig per a les persones que s'esperaven per vacunar-se. Totes mantenien respectuosament la distància i esperaven que una infermera els deixés entrar. Un cop això passava, accedien a l'interior del local d'una en una, els posaven la vacuna i sortien per una porta diferent. D'aquesta manera, amb un circuit diferenciat, no es produïen aglomeracions en cap moment i els pacients no es creuaven els uns amb els altres. «Ja ens veníem a vacunar cada any, però aquest, per les recomanacions que han fet, doncs encara amb més raó. Hem vingut amb el meu marit i ens vacunarem tots dos. Ens sembla bé que s'hagi fet el canvi d'ubicació, perquè així aquí la gent no s'acumula tant», explicava Dori Ruiz mentre feia cua per vacunar-se.

Anna Sabata, adjunta a la direcció de l'equip d'atenció primària del CAP de Navàs-Balsareny, liderava l'equip de tres persones encarregades de subministrar les vacunes i va explicar a aquest diari que «allunyar la vacunació dels CAP és una bona decisió, ja que en època de grip s'hi concentra molta gent i els espais no són gaire amplis. Aquí és molt més senzill, és a planta baixa i els accessos es poden organitzar més fàcilment. El que volem ara és separar espais, que la gent no s'acumuli i, dins el que puguem, evitar la propagació de la covid-19».

Salut recomana vacunar-se a totes les persones de més de 60 anys i també a les de qualsevol edat que tinguin patologies de risc. Segons afirma el departament, vacunar-se aquest 2020 és «més important que mai» ja que s'ha d'evitar la saturació del sistema sanitari i reduir la pressió assistencial. Sabata exposa que «aquest any, amb la covid-19 pel mig, la vacuna de la grip és la mesura preventiva més important per a l'acció al nostre territori. Si aquesta vacuna va bé i evitem una grip, hi ha menys risc d'haver d'anar a l'hospital per les complicacions que se'n poden derivar».

Un segon motiu per donar més importància que mai a la campanya de vacunació de la grip és que els símptomes són molt semblants als de la covid i això pot col·lapsar la detecció. A més, patir una possible coinfecció de covid-19 i grip posaria en alt risc el pacient. Amb tots aquests condicionants, Sabata espera que la xifra de vacunats a Navàs sigui més elevada que mai. «No sabem si hi haurà molta més gent que es vacunarà de la grip comparat amb un any sense covid, però esperem que sí. Recomanem a la gent que s'inscrigui o que vinguin aquí directament», explica Sabata.