Vox presentarà aquest dimecres a les nou del matí davant el Congrés la cinquena moció de censura que es debat des de la recuperació de la democràcia del 1978. El partit ultra intentarà desbancar a Pedro Sánchez de la presidència, una operació que no tindrà èxit, ja que compta amb 52 diputats i cap altre grup donarà suport a la iniciativa. Tampoc la recolzarà el PP que, no obstant això, no ha volgut aclarir si s'abstindrà o votarà 'no'. Pablo Casado ha rebutjat revelar la seva decisió, una mostra de la incomoditat que li suposa aquesta moció en la qual tem ser víctima de la pinça que li faci el cap de l'Executiu i el líder de Vox, Santiago Abascal.

Els populars creuen que és una operació de màrqueting per a llançar al seu candidat a les eleccions catalanes, Ignacio Garriga, que serà l'encarregat de presentar la moció de censura. Abascal presentarà després el seu projecte per a Espanya. Cap dels dos té límit de temps. El president i tots els membres del seu Govern podran demanar la paraula quan vulguin i parlar durant el temps que desitgin. Després d'Abascal, serà el torn dels grups parlamentaris, de menor a major. Com són una desena, el càlcul és que el PP no intervingui fins al dijous. En finalitzar el debat, els diputats votaran un a un, de manera presencial o telemàtica.

Casado creu que la iniciativa de Vox és inoportuna, en plena pandèmia, i serà un salvavides per a Sánchez, malgrat la seva gestió de la crisi sanitària i les males previsions econòmiques. La decisió del cap de l'oposició de no revelar el sentit del vot respon, segons diversos diputats, al fet que vol comprovar si Vox interpel·la al PP i s'acarnissa amb la màcula de la corrupció i les seves polítiques de "dreta covarda", com solen dir els dirigents radicals. Casado mesura molt els seus passos davant l'atracció (confirmada en les generals) que l'elector de dretes sent per Vox. Des de les eleccions andaluses de 2018, quan va aconseguir 12 diputats, la formació ultra condiciona la seva estratègia i en alguns casos, com aquest, es fa evident d'una manera crua. El president del PP subratllarà que la moció és inútil i que ell és l'autèntic cap de l'oposició i, en conseqüència, se centrarà en Sánchez i no en l'impulsor de la moció.

Segons fonts de la formació ultra, Abascal "atacarà a l'esquerra i el nacionalisme" i no "entrarà a batallar amb Casado". Una altra cosa, afegeixen, serà el to que utilitzin Garriga i el portaveu del grup, Iván Espinosa de los Monteros.

Més confortable es veurà a Sánchez, que entrarà a respondre a Vox i aprofitarà per a sacsejar a Casado per fer, en la seva opinió, seguidisme de la ultradreta. La Moncloa ja ha anunciat que el vicepresident segon, Pablo Iglesias, prendrà la paraula. És la manera que el cap de l'Executiu té perquè es visibilitzi que són un Govern de coalició i, de pas, que el líder de Podemos es defensi només dels previsibles atacs que li arribin des de Vox i el PP per la seva crítiques a la monarquia i els seus problemes judicials.