El president del Govern, Pedro Sánchez, va anunciar ahir al president del PP, Pablo Casado, que aturarà «el rellotge» de la proposta de reforma del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) per poder negociar la renovació amb el seu partit. Sánchez va fer aquest anunci prenent la paraula al final del torn de portaveus en el debat de la moció de censura presentada per Vox. El cap de l'Executiu va demanar al PP que contribueixi a convertir el que ha estat una «expressió de fúria destructiva» en una «moció constructiva», encara que sigui «molt a pesar dels seus oponents».

«Senyor Casado, renovem el Consell General del Poder Judicial, el Defensor del Poble, el Tribunal Constitucional, necessitem enteniment i diàleg», va dir Sánchez, que va reiterar l'argument que davant la incertesa que pateix Espanya per la pandèmia són necessàries institucions fortes. Així, va demanar que tots els partits «amb responsabilitat d'Estat», i especialment el PSOE i el PP, s'asseguin a renovar els òrgans constitucionals en benefici de la Constitució, de la democràcia i dels ciutadans. «Aturarem el rellotge en espera que vostès s'asseguin i, després de dos llargs anys, s'avinguin a desbloquejar la renovació del govern dels jutges», va reblar.

L'anunci arribava l'endemà de conèixer-se que el Grup d'Estats contra la Corrupció (GRECO) del Consell d'Europa va avisar el Govern espanyol que la seva proposta de reforma s'aparta dels estàndards d'aquesta organització internacional. El motiu és que la reforma proposada permetria triar 12 dels 20 vocals del CGPJ per majoria absoluta de les Cambres quan no s'aconsegueixi la majoria qualificada de tres cinquens.

El comissari europeu de Justícia, Didier Reynders, va mantenir una conversa telefònica amb la ministra espanyola d'Afers Exteriors, Arancha González Laya, en la qual va demanar informació sobre la reforma prevista per al Consell General del Poder Judicial (CGPJ), van informar ahir fonts de la comissió.

La conversa es va centrar principalment en la reforma del sistema d'elecció del Consell General del Poder Judicial, que la Comissió Europea està seguint «de prop». «El comissari Reynders va informar la ministra que la Comissió estava seguint de prop els desenvolupaments sobre l'es- borrany de legislació i va sol·licitar més informació de les autoritats espanyoles», van dir les fonts. Reynders va reiterar que «quan els Estats membres reformen el seu sistema judicial han de fer-ho en consulta amb les parts rellevants, incloent-hi la Comissió de Venècia».