L'Institut Català de la Salut a la Catalunya Central s'incorpora a un projecte innovador de telemedicina en l'àmbit de l'atenció primària anomenat «CoVIDA solucions», adreçat a les persones usuàries de les residències amb diagnòstic de coronavirus. La prova pilot del projecte al territori començarà a l'alt Berguedà, on l'equip d'atenció primària farà el seguiment de persones i professionals amb covid-19 a les residències Salarich-Calderer, de Bagà, i la residència d'avis Lillet, de la Pobla de Lillet.

El projecte permet una comunicació directa a través d'una plataforma entre l'equip sanitari del centre residencial i el seu equip d'atenció primària de referència. Amb aquesta eina es donarà suport a la gestió sanitària a les residències de persones grans. La iniciativa vol contribuir al control de l'expansió del coronavirus a través de l'aplicació de la tecnologia.

La direcció de l'Equip d'Atenció Primària (EAP) Alt Berguedà i el metge de família i coordinador de la Unitat de Suport a la Recerca de l'ICS la Catalunya Central, Josep Vidal, consideren que «l'eina facilitarà un seguiment estret de les persones usuàries per part de l'equip sanitari mitjançant la monitorització per formularis, missatgeria o videoconsultes. Es compta amb informació precisa i directa sobre l'estat de salut del pacient i les recomanacions fetes pel seu equip sanitari».

El projecte, coordinat al territori per la farmacèutica d'atenció primària Marta Massanés, comença a l'alt Berguedà, on l'EAP farà el seguiment de les persones usuàries de residències i de professionals amb coronavirus als dos centres de Bagà i de la Pobla de Lillet. Posteriorment es preveu implementar l'eina a la resta de centres d'atenció primària de la Catalunya Central.

La plataforma CoVIDA solucions és una eina desenvolupada des de l'experiència clínica que dona resposta específica a les necessitats del sistema sanitari i social davant de casos i sospites de persones amb coronavirus i que facilita la comunicació i coordinació entre tots els professionals involucrats en l'atenció d'aquests pacients.