El Govern va aprovar ahir aplicar des d'anit el confinament perimetral de Catalunya i també un de municipal els caps de setmana, que ha començat aquest matí a les 6 h. A més, també va confirmar el tancament de centres comercials, les activitats extraescolars (incloent-hi l'esport) i les arts escèniques i musicals. A més, es manté el tancament de la restauració. El Govern demana seguir impulsant el teletreball i demana reduir l'assistència presencial i optar per l'ensenyament a distància a batxillerat i formació professional.

«Hem d'actuar amb molta més contundència per superar la situació crítica que estem vivint. És el moment de l'aturada social», va indicar el vicepresident amb funcions de president, Pere Aragonès. La resolució té una durada inicial de 15 dies.

El confinament municipal s'aplicarà des de les 6 hores dels divendres fins a les 6 hores dels dilluns. Es permetran els desplaçaments dintre de la mateixa comarca si es per anar al cementiri el 31 d'octubre i l'1 de novembre. També es permetran per fer esport en municipis propers. El Govern recomana quedar-se a casa el màxim possible, i demana també una estratègia de desplaçaments basada en la bombolla de convivència o l'ampliada. Pel que fa a les reunions, es manté la prohibició de trobades de més de sis persones. Aquesta limitació no es aplicable al dret a manifestació.

Es tanquen els grans recintes comercials. Poden obrir els establiments que estiguin dedicats a la venda d'alimentació o de productes d'higiene. Els comerços podran obrir si tenen menys de 800 metres quadrats i reduir la capacitat al 30%. Si les botigues són més grans, hauran de reduir la seva superfície comercial. Perruqueries, farmàcies i centres de jardineria podran obrir sense restriccions. També es redueix a una capacitat del 30% les cerimònies de tipus religiós o fúnebre.

El comerç, restringit

Sobre l'obertura del comerç, la consellera Budó va concretar que podran funcionar aquells establiments en centres comercials que tinguin igual o més de 800 metres quadrats però tinguin un accés directe des del carrer. Els que tinguin l'accés des d'un centre comercial, no podran obrir. També va recordar que no podran oferir-se aquells serveis que impliquin contacte personal, excepte si és de caràcter sanitari o per la higiene del cabell.

En l'àmbit laboral, es recomana aplicar el teletreball llevat quan és impossible fer-ho o quan no es tinguin els mitjans necessaris. En aquest cas, caldrà aplicar mesures de flexibilitat horària. El transport públic mantindrà l'oferta del 100%. Sobre el teletreball, la consellera de la Presidència va dir que es pot obligar els titulars dels centres de treball públic i privat a «limitar al màxim la mobilitat». També a estendre'ls la recomanació d'implementar el treball a distància «quan sigui possible». Budó va evitar entrar en polèmica sobre l'obligatorietat del teletreball, i va concretar que la Generalitat té competències per obligar a «limitar al màxim la mobilitat».

El sector cultural

En el sector cultural, se suspenen les activitats escèniques i musicals, incloent-hi teatres, concerts i cinemes. Els arxius, museus, sales d'exposicions i galeries d'art podran obrir amb un 30% de capacitat. Les biblioteques estaran oberts només per al servei de préstec.

Tanquen les instal·lacions, equipaments esportius, gimnasos, excepte els centres de tecnificació i els que hagin d'acollir competicions professionals estatals o internacionals. S'ajornen totes les competicions esportives menys aquestes, que no podran tenir públic. També tanquen els parcs i fires d'atraccions.

En l'àmbit educatiu, l'ensenyament postobligatori serà híbrid, és a dir, serà telemàtic sempre que sigui possible en el batxillerat i FP. Serà presencial per a les pràctiques i exàmens, en la línia del que continuaran fent també les universitats.

Queden suspeses les activitats de lleure, extraescolars i esport escolar. Queden fora de la limitació les activitats organitzades pel propi centre escolar al mateix recinte. També podran obrir escoles oficials d'idiomes i de formació d'adults. Les àrees de joc infantil queden obertes fins a les 20 hores.

Vergés: «No aguantarem gaire»

La consellera de Salut, Alba Vergés, va dir que la situació actual és «molt crítica» i per això cal un «punt d'inflexió ferm» per fer baixar unes xifres «insostenibles» de 5.000 contagis diaris que tensionen el sistema sanitari, «que no aguantarà gaire més». Va admetre que els últims dies s'ha vist una petita desacceleració en els nous casos, però «les projeccions indiquen que si no es prenen més mesures, en 15 dies hi haurà 900 pacients a l'UCI, com el març, i en menys d'un mes, 1.500 pacients a l'UCI, igual que al pic de la primera onada». «Ho hem d'aturar, ens hem preparat com a país i com a sistema de salut, passant de 600 a 900 llits de crítics, EPI i respiradors, s'ha reforçat el rastreig i la vigilància epidemiològica, i l'atenció primària», va dir. Vergés es va mostrar convençuda que les mesures tindran efecte i que es podrà abaixar la velocitat de transmissió, l'Rt, a menys d'1. També es proposa arribar als 300 pacients a l'UCI, davant dels més de 400 actuals, per no haver de reprogramar altres assistències mèdiques, i a uns 1.000 positius diaris, en lloc dels 5.000 actuals, per tal de poder detectar i fer la traçabilitat de tots els casos.