Nou dels 21 detinguts en l'operació d'aquest dimecres de la Guàrdia Civil, entre ells els membres de l'"estat major" del procés David Madí, Xavier Vendrell i Oriol Soler, acusats de desviar fons públics, romandran en dependències de l'institut armat fins a passar avui a disposició judicial.

Segons han informat Efe fonts pròximes al cas, entre els detinguts que també passaran una segona nit a diferents dependències de la Guàrdia Civil abans de comparèixer demà davant del titular de jutjat d'instrucció número 1 de Barcelona, Joaquín Aguirre, es troba també el president de la plataforma pro seleccions esportives catalanes, Xavier Vinyals.

Els informes de la Guàrdia Civil enviats al jutjat d'instrucció número 1 de Barcelona per justificar els escorcolls i detencions de l'operació 'Volhov' apunten directament a l'empresari i exconseller d'ERC Xavier Vendrell com un dels màxims dirigents del Tsunami Democràtic. També hi involucren l'empresari cultural Oriol Soler, l'exmà dreta d'Artur Mas David Madí, els directius de l'empresa igualadina Events, Roc Aguilera i Toni Fusté, l'empresari gironí Josep Campmajó i l'exregidora republicana a Sant Joan Despí Marta Molina. A Vendrell, per exemple, se li van gravar converses on parlava de l'escenari a l'AP-7 a La Jonquera, portar gent a la plaça Urquinaona o pilotes inflables al Camp Nou pel Barça-Madrid, tot abans que passés.

La immensa majoria de les deduccions policials es basen en converses telefòniques interceptades, micròfons amagats i alguns seguiments. En l'informe policial recollit pel magistrat Joaquín Aguire s'afirma que "s'acredita igualment l'activitat de direcció i participació directa de Xavier Vendrell en les accions que executa el Tsunami Democràtic amb afirmacions com "ja enviaré a gent per protegir la plaça Urquinaona", "hem muntat un escenari a l'autopista", en referència a l'AP-7 a La Jonquera, o el partit del Barça-Madrid del 18 de desembre passat al Camp Nou. Per tot això, Guàrdia Civil i jutge suposen que Vendrell no només participa de les accions de Tsunami sinó que "dona instruccions de les accions que s'han de realitzar". De fet, Oriol Soler li va dir que estava a les seves ordres.

En les accions de protesta i mobilització, Vendrell va comptar amb la participació de dos detinguts més: Marta Molina Álvarez, àlies 'Mandela', professora d'institut i exregidora d'ERC a Sant Joan Despí, on també viu Vendrell, i Josep Campmajó, àlies 'Canalla', empresari i activista gironí.

A Campmajó li atribueixen un delicte de desordres públics i els indicis són que el 9 d'octubre del 2019 Campmajó es va reunir amb Xavier Vinyals, també detingut i president de la Plataforma ProSeleccions Esportives Catalanes, que va dinar amb Vendrell i Marta Molina el 20 de novembre del 2019 en un restaurant de Barcelona, i que el 12 de juny passat Vendrell li va dir a Molina que tenia "això" que li havia donat el 'Canalla', i Molina li va respondre que li donés a ella aquell mateix dia o l'endemà.

A Molina també li atribueixen un delicte de desordres públics, bàsicament per la seva participació en els actes de Tsunami el 18 de desembre al Camp Nou, durant el partit Barça-Madrid. En una conversa gravada per un micròfon de la Guàrdia Civil al cotxe de Vendrell, aquest va dir a Oriol Soler que tenien un problema amb "l'equip de Mandela", que tenia 120 persones formades, però hi havia un altre equip que "posa en risc l'operació perquè és gent no formada, no està posada en situació, no té consciència". Soler li va dir que deixessin fora aquest segon equip, però Vendrell li va rebatre que aquesta persona havia fet moltes coses al Camp Nou i sabia com funcionava tot i "donava consignes de tot a tothom". "No el podem cremar", deia Vendrell.

El mateix dia del partit, Vendrell va explicar a una altra persona que li havia dit a 'Mandela' que compressin pilotes inflables i repartir-les a l'entrada de l'estadi, com va acabar passant. "Més que res perquè si es dediquen a buscar això, ho trobaran i ho aniran requisant, i mentrestant nosaltres ja haurem entrat el que hem d'entrar", deia Vendrell.

A més, el jutge es reafirma en la seva tesi sobre la direcció del Tsunami per part de Vendrell i l'entorn d'ERC argumentant que tot i la inhabilitació del president de la Generalitat Quim Torra "no han mostrat gens d'interès a activar Tsunami Democràtic", perquè l'apartament de Torra suposa un "punt d'inflexió en el camí d'ERC per obtenir la Presidència de la Generalitat".

Sobre Vendrell, també afirma que és un home molt proper a Puigdemont, i ho argumenta explicant que l'exconseller aposta perquè ERC participi en el Consell de la República impulsat per l'expresident des de Bèlgica, tot i que el diputat al Congrés dels republicans Gabriel Rufián ho consideri un "xiringuito".

De l'empresari igualadí Oriol Soler, la Guàrdia Civil diu que és un dels ideòlegs del 'procés' i que hi ha converses d'ell amb Josep Maria Jové gravades pel jutjat d'instrucció número 13 de Barcelona.

Events

Una de les branques de l'operació que reforcen la idea que Tsunami Democràtic estava dirigit per l'entorn d'ERC és la vinculació de l'empresa igualadina Events, que organitza esdeveniments culturals i esportius, amb alguns actes independentistes. Així, hauria organitzat els actes de Carles Puigdemont a Perpinyà el febrer passat i aquest octubre, la col·locació de grans lones vermelles a la façana de la Generalitat el passat 1 d'octubre i i l'elaboració d'una foto del rei Felip VI de 3 metres d'alçada que l'ANC va cremar el passat 9 d'octubre en la visita del monarca a Barcelona. Els directius Toni Fusté i Roc Aguilera van ser arrestats, i la seva empresa pagava el cost de vehicles de Vendrell, un d'ells d'alta gamma.

De fet, la Guàrdia Civil i el jutge apunten que Events hauria rebut irregularment alguna subvenció pública i fins i tot adjudicacions de contractes no prou justificades o amb factures sospitoses per part de la Diputació de Barcelona, l'Institut de Cultura de Barceloan (ICUB), l'Ajuntament de Barcelona, el de Calella (Maresme), l'Incasòl, el Consell Català de l'Esport, el Diplocat, Ferrocarrils de la Generalitat, l'estació d'esquí Vallter 2000, l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) o la Generalitat mateixa. També haurien guanyat adjudicacions de la Federació Catalana de Futbol.

Policia i magistrat atribueixen a Aguilera i Fusté la falsificació de pressupostos, presentats per diverses empreses que controlen directament o indirectament per tal de simular competència en concursos públics, com Events, Iniciatives Events, Iniciatives Barcelona Sports Consulting, Pop Art, L'Art de la Llum SL, Arcoiris Lightning Systems o Espai Difusió, algunes dirigides per la també detinguda Ruth Juncosa. També acusen Aguilera d'evasió fiscal i blanqueig de capitals en portar grans quantitats de diners en metàl·lic des d'Andorra a l'estat espanyol. Per aconseguir les adjudicacions, els investigadors creuen que Events pagava il·legalment a Gerard Figueras, secretari general de l'Esport, i a Jordi Cuminal, vinculat a CDC, a més de pagar el cotxe a Vendrell.

Madí i els Mossos

La influència de Vendrell també és destacada per la Guàrdia Civil pel fet que ell i David Madí es van reunir el 21 d'octubre del 2019 amb l'aleshores conseller d'Interior, Miquel Buch, just quan s'havien acabat els greus aldarulls als carrers de Catalunya per la sentència del Tribunal Suprem. De fet, en una conversa telefònica interceptada pels investigadors, Vendrell va assegurar que ell "havia salvat el cul a Buch".

Respecte Madí, la Guàrdia Civil creu que coneixia qui dirigia el Tsunami Democràtic, tot i que per telèfon ironitzava dient l'octubre del 2019 que el dirigia "Déu nostre senyor". Alhora, però, deia que "el país s'està aixecant, volen provocar un altre 155 i acabaran d'incendiar-ho tot". També diu que es vol "posar el país pels aires" i que "les instruccions són molt precises". De fet, va explicar per telèfon que hi havia tres plataformes: Pícnic per la república, que és clandestina, operativa i concreta; Tsunami, que és la més gran; i Anonymous, que fa contra vigilància. També va dir que durant el Barça-Madrid del desembre "passarien coses".

Per telèfon, Madí diu que el nou conseller d'Interior, Miquel Sàmper, no ha de fer "res" fins que ell hi parli, perquè "se li han d'explicar moltes coses pel que fa a persones de confiança" i que "tot l'equip que hi ha allà és seu". De fet, creu que el president Torra, a qui qualifica de "subnormal polític profund", "es folla" Miquel Buch i el secretari general d'Interior, Brauli Duart, perquè li havien dut "la contrària" o "no li han deixat fer les seves animalades".