L'Ajuntament de Solsona va celebrar dijous a la nit una sessió extraordinària del ple municipal en què es va aprovar la congelació de la majoria d'ordenances fiscals i se'n van modificar prop d'una desena. Aquest ple és el pas previ a la configuració dels pressupostos. La modificació de les diferents ordenances es va votar en un sol punt i es va aprovar gràcies a la majoria del govern d'ERC. Junts per Solsona i Alternativa per Solsona-CUP hi van votar en contra, i la posició del PSC va ser l'abstenció.

El regidor d'Hisenda, Ramon Xandri, va presentar les modificacions en un ple que va descriure com una mica atípic. En les taxes «podrà més el cor que el cap. El cap recomanaria pujada de taxes perquè necessitem recaptar i el cor diu que ens hem de temperar perquè no és el moment de demanar més del compte a la ciutadania. Per tant presentem una congelació de les taxes importants i fem petits retocs per encaixar la fiscalitat», va assegurar Xandri en el moment de presentar la proposta del seu partit. Les noves ordenances inclouen canvis en els àmbits de la recollida d'escombraries, la tinença de gossos, ocupació de l'espai o tinença de vehicles de tracció mecànica, entre d'altres.

Pel que fa a la recollida d'escombraries s'incrementa la taxa el 3%, per l'increment del cànon de residus de la Generalitat, i s'afegeix una taxa per recollida selectiva de 7 euros per trimestre que s'aplicarà en el moment en què s'iniciï el servei porta a porta. El govern confia que a mitjan 2021 es pugui començar a aplicar.

Pel que fa a la tinença de gossos, el consistori elimina la taxa de registre d'animals de companyia, que era de 10 euros per inscripció, però en crea una de 10 euros l'any per la tinença d'aquests animals. El govern justifica aquesta taxa per tal de controlar la població de gossos i obtenir un ingrés pel finançament del servei de les àrees d'esbarjo canines i els dispensadors de bosses, entre altres despeses que comporten. En aquest punt Junts es va mostrar en contra perquè aquesta mesura no suposava una bonificació per a la població sinó que encaria el fet de tenir gossos i perjudicava també les persones cíviques que fan la feina ben feta.

Entre les modificacions també destaca la inclusió d'una taxa de 300 euros l'any per caixer automàtic que estigui situat a la via pública, una taxa pel servei dels punts de recàrrega ràpida, l'increment d'un euro en les entrades del pou de gel, s'elimina la bonificació als vehicles històrics i de més de 25 anys per lluitar contra la contaminació i es reordenen els imports i els descomptes de l'escola municipal de música.

Manca de consens polític

El representant de Junts, Marc Barbens, va argumentar el seu vot en contra pel desacord respecte a algunes de les modificacions com la de tinença de gossos o la dels vehicles, però també perquè consideren que el Govern no va oferir un debat previ com en altres anys a la votació del ple que les formacions de l'oposició havien demanat. També van estar d'acord amb aquesta idea la resta de les formacions. Tot i així, el regidor Ramon Xandri els va recordar que ell té sempre la porta oberta i va assegurar que són les formacions les que han de traslladar les propostes al govern i que ell no ha d'anar darrere de ningú.

ApS-CUP també va votar en contra. Pilar Viladrich va assegurar que el govern d'ERC havia perdut l'oportunitat d'aplicar una tarificació progressiva en alguns serveis com l'escola municipal de música o la llar d'infants. «No comprem la modificació que el Govern proposa perquè és mantenir el mateix paradigma fiscal. És mantenir el mateix espai en lloc d'evolucionar cap a altres sistemes més justos i esquitatius», va dir Viladrich en la seva intervenció, fent referència a l'oportunitat de començar a aplicar una fiscalitat progressiva. El partit cupaire també va trobar a faltar modificacions en l'IBI per fer-lo un impost «més redistributiu».

Per la seva banda, Encarna Tarifa, del PSC, va assegurar que estava d'acord amb la CUP en el sentit que els recursos han de servir per donar servei i diferenciar els que són més necessaris per a la gent que no té tants recursos, i que això es podria haver aplicat a l'escola de música i també a la llar d'infants.

Modificació a la Policia Local

En el ple també es va aprovar una modificació de la plantilla de la Policia Local. L'alcalde, David Rodríguez, va explicar al ple que actualment la plantilla de la Policia Local té dos caporals i una plaça d'agent menys, després de la jubilació de l'anterior segon caporal. La modificació proposa substituir la segona plaça de caporal per una d'agent fins que més endavant es pugui dur a terme un procés de contractació per una plaça de caporal a través d'una promoció interna.