El primer ministre britànic, Boris Johnson, va anunciar ahir un confinament nacional per a Anglaterra d'un mes de durada, des de dijous vinent fins al 2 de desembre, a causa de les alarmants dades de la pandèmia.

Aquesta mesura, que posa fi a l'estratègia de restriccions locals per la qual havia apostat el Govern britànic, suposarà el tancament obligat dels comerços i negocis no essencials, així com de tota l'hostaleria, encara que escoles i universitats continuaran obertes.

L'anunci de Johnson arriba el mateix dia en què el Regne Unit va anunciar que superava el milió de casos confirmats des que va esclatar la pandèmia, amb 21.915 nous positius en les últimes 24 hores que eleven el total a 1.011.660.

El primer ministre va justificar la nova mesura amb l'argument que si no es produeix ara el tancament, pot col·lapsar la sanitat pública britànica, sotmesa ja una forta pressió per l'augment de casos en les últimes hores.

«Els comerços no essencials i els recintes d'entreteniment tancaran, i els pubs i restaurants hauran de tancar excepte per servir menjar a domicili», va assenyalar Johnson, abans de puntualitzar que els llocs de treball per a la gent que no pugui treballar des de casa, com la construcció, sí que continuaran oberts.

No es tractarà, va explicar, d'un confinament tan restrictiu com el de la primavera passada, però sí que implicarà que no es permeti als ciutadans sortir de les seves cases més que per motius d'educació, treball o compres de primera necessitat.

També es permetrà una hora al dia d'exercici i el contacte amb una sola persona procedent d'un altre habitatge. Tot això amb la fi, va agregar, que «amb aquestes mesures siguem capaços de permetre que les famílies puguin reunir-se per Nadal».

El cap del Govern va agregar que es prolongarà el programa de preservació d'ocupació (els coneguts a Espanya com ERTO), que havia d'expirar ahir, durant un mes, fins al desembre.

El pla serà enviat al Parlament demà per a la seva votació el dimecres, i la seva entrada en vigor, la mitjanit del dimecres al dijous. De fet, el primer ministre britànic es va veure forçat a avançar un anunci que planejava fer el dilluns.