El director de Servei Català de la Salut, Adrià Comella, va avisar en una entrevista a Rac1 que en les pròximes dues setmanes s'arribarà fins als 900 llits de crítics en els centres hospitalaris catalans perquè es «doblarà» el nombre d'ingressats a les UCI per la pandèmia.

Comella va augurar ahir que «els propers 14, 15 dies seran molt dolents», i que estan començant a desprogramar altres intervencions per mantenir els hospitals sense col·lapse tot i el coronavirus.

«Esperem no arribar al col·lapse i fer caure ràpid» les dades creixents de la pandèmia, va afirmar Comella, que va afegir que «l'objectiu és poder mantenir l'activitat dual atenent els malalts de covid i d'altres patologies».

Comella també va afirmar que quan va començar la crisi del coronavirus, la sanitat pública catalana tenia només 575 llits per a crítics, però que ara n'hi ha prop de 1.000 i que la Generalitat continua construint nous complexos hospitalaris, que preveu que es posin en marxa al gener i serveixin sobretot en la «tercera i quarta onada» del virus.

Situació semblant a la del març

En una línia similar es va pronunciar també ahir el cap de la Unitat de Malalties Infeccioses de l'Hospital Sant Pau de Barcelona, Joaquín López-Contreras, qui va assegurar que la situació actual del coronavirus a Catalunya «s'assembla moltíssim» a la del març, durant la primera onada de la pandèmia.

Respecte a l'ocupació de les UCI, va afirmar que «la majoria d'hospitals de Barcelona estan al 50% o al 60%, alguns al 100% de la seva capacitat, i això és molt dolent per al sistema». En una entrevista al 3/24 que va recordar que llavors la solució va ser el confinament total, motiu pel qual va remarcar que ara com ara s'ha de reduir la vida social.

«Potser la ciutadania ha entès que hem d'estar a casa, tenir relacions només amb el nostre cercle més estret», i va afirmar que fins ara quan es prohibia una activitat la gent la substituïa per una altra de semblant.

També va aprovar les mesures del Govern per fer front a la pandèmia: «Quan les vaig sentir, vaig pensar que eren molt assenyades, i que probablement veuríem molts resultats, que encara no hem vist. Potser es retarden».

Respecte a la situació a l'Hospital Sant Pau, va explicar que és «molt dolenta», perquè la unitat de vigilància intensiva (UCI) té 30 llits i prop d'una vintena són d'ingressats per coronavirus.

De moment, però, les noves restriccions de mobilitat el cap de setmana han començat a fer efecte, sobretot en els mercats de carrer que tenen lloc els dissabtes i diumenges, l'afluència de compradors ahir va ser menor. Els paradistes, però, van celebrar que aquests es mantinguin oberts.