El departament de riscos laborals de la Generalitat a la Catalunya Central ha explicat a Regió7 que no té constància d'un augment de baixes laborals per culpa d'accidents relacionats amb la veu i l'ús de la mascareta entre el professorat. Fonts de la secció d'Ensenyament han afirmat que «aquesta és una qüestió mèdica a la qual no podem donar resposta i que cal estudiar cas per cas». Tot i que no tenen constància d'accidents relacionats amb aquest assumpte, des de la unitat de prevenció de riscos laborals s'ofereixen a resoldre les consultes que els puguin arribar.

«Donat el cas, s'ofereix als treballadors la realització d'una visita al metge especialista en medicina del treball per valorar el cas i establir, si és necessari, les mesures que corresponguin. Val a dir que el departament disposa de formació per prevenir patologies de veu». Preguntats sobre si esperen un increment d'aquests problemes a la veu per l'ús de la mascareta al llarg d'aquest curs, constaten que «podria ser, tot i que ara no hi ha hagut sol·licituds en relació amb aquest tema».

Pel que fa a les recomanacions i la formació del professorat per prevenir problemes de veu, el departament de riscos laborals disposa al seu portal web d'un apartat que tracta extensament de com prevenir les patologies a la veu en l'exercici de la funció docent. «En cursos anteriors s'ha ofert vigilància de la salut als treballadors, i en el moment que es detecten patologies relacionades amb aquest tema s'ofereix a aquests treballadors cursos específics per prevenir aquest tipus de patologies», expliquen.

Finalment, sobre la utilització de micròfons del professorat per evitar aquests problemes, des de la Generalitat afirmen que en tenen coneixement i que «s'ha dotat a professors de micros que van sol·licitar al seu moment una adaptació per aquesta problemàtica. Per evitar l'esforç vocal, la utilització de micròfons és una mesura que s'aplica al departament des fa temps».