Un dels canvis que ha comportat la pandèmia és la reducció dels contactes socials. I les vetlles i els funerals no hi han estat aliens.

Les funeràries consultades expliquen que des de l'esclat de la pandèmia i la imposició de les primeres restriccions sempre s'han complert les mesures, però a mesura que han passat els mesos la gent cada cop ha estat més conscienciada de les diferents mesures que s'han pres.

Jaume Fontanet, responsable d'Àltima Fontanova, explica que «ara, en els casos que la defunció s'ha produït per covid, la majoria de familiars ja saben que la caixa està tancada i no podran veure el difunt». També explica que hi ha casos en què a l'hora de planificar la vetlla, les mateixes famílies fan «menys del que la llei els permet» i limiten les hores que estan a la funerària i també els contactes físics entre persones. «La gent està espantada», sentencia.

Aquests canvis també es traslladen a les cerimònies de comiat, algunes de les quals, en comptes de fer-se al tanatori o a l'església, ja es porten a terme al mateix cementiri i amb una assistència més reduïda.

Pel que fa al tipus de comiats, al principi d'aquesta setmana Àltima assenyalava que a la ciutat de Barcelona i al conjunt de la seva àrea metropolitana el nombre de cremacions ja ha superat el d'enterraments. Tant des d'Àltima com també des de Mémora coincideixen a explicar que a la Catalunya Central els enterraments tradicionals encara són majoria, tot i que les incineracions cada cop són més freqüents.

En aquest sentit, des de Mémora també remarquen que, arran de la inauguració del seu nou tanatori a Manresa, on també hi ha un crematori -el primer de la capital del Bages-, han detectat que la xifra de famílies que opten per la incineració «va creixent a poc a poc».

Afegeixen que es tracta d'una tendència a l'alça que també constaten en altres zones del país.