La ciutat d'Igualada s'ha afegit als municipis on hi ha hagut aldarulls en contra de les mesures que ha decretat el Govern per intentear contenir l'expansió de la pandèmia de la covid-19.

Així, la Policia Local d'Igualada i els Mossos d'Esquadra van detenir quatre persones arran dels aldarulls que van tenir lloc a la nit de dissabte a diumenge a la capital de l'Anoia.

Segons va informar ahir l'Ajuntament d'Igualada, els incidents es van iniciar poc després de les deu de la nit quan un grup d'una trentena de joves va començar a cremar contenidors al passeig Verdaguer i a fer danys al mobiliari urbà.

A més, un cop hi va arribar la policia, els joves també van escridassar els agents de l'autoritat i van llançar objectes contra els vehicles policials, segons fonts del consistori. El balanç és de 17 contenidors i un vehicle cremat, a més d'una foguera a l'interior d'un parc. A banda de les quatre detencions també es van aixecar onze actes per incompliment de l'estat d'alarma.

Fonts dels Bombers van explicar que durant la nit van fer un total de vuit sortides per apagar contenidors a la capital de l'Anoia i una a Santa Margarida de Montbui. Les sortides les van fer entre les 22.21 h i les 4.41 h de la matinada. Els punts on van actuar a Igualada són el passeig Verdaguer, el carrer Sant Faust, el de Trobadiners, Pare Mariano, carretera de Manresa, les avingudes de Barcelona i Balmes i els carrers Vallbona i Sant Carles. A Santa Margarida de Montbui hi van apagar un contenidor al carrer de Sant Jaume a les 02.32 h.

Més de 60 detencions a l'Estat

Al conjunt de l'Estat, hi va haver aldarulls a diverses ciutats durant el dissabte a la nit, que es van saldar amb més de 60 detinguts i amb una vintena de ferits, segons van informar a Europa Press fonts policials. Els incidents més greus es van produir a Madrid, Vitòria i Logronyo.

A Madrid, la Policia Nacional va detenir 33 persones, dues d'elles menors d'edat i 14 amb antecedents policials, relacionades amb els disturbis del centre de la ciutat, mentre que el Samur-Protecció Civil va atendre 12 ferits, tres d' ells policies. Durant la intervenció de la Policia es van localitzar productes químics i dispositius per ser llançats a manera de còctel Molotov.

Els incidents violents es van desencadenar per una protesta no comunicada a la Delegació de Govern a Madrid convocada a la Puerta del Sol, a la qual van acudir entre 80 i 100 persones. Després de ser desallotjada la plaça, els manifestants, en grups de 8 a 10 persones, van acabar a la cèntrica Gran Via, on van cremar contenidors i van aixecar barricades a la calçada.

Al País Basc, uns 70 encaputxats van llançar pedres i van trencar aparadors i portals a Vitòria, després d'una concentració d'uns 300 negacionistes, que va ser dissolta per l'Ertzaintza i al final de la qual hi va haver incidents, però no detinguts. A Bilbao sí que quatre persones van ser detingudes per aldarulls que es van produir als voltants de la plaça Indautxu. Així mateix, tres persones van ser detingudes durant la matinada a Arrasate, on es van cremar cinc contenidors. També en altres localitats basques, com a Sant Sebastià i Eibar, hi va haver danys per la crema de contenidors. A La Rioja hi va haver concentracions a Logronyo i a Haro. A la capital de La Rioja es van concentrar unes 500 persones, grup que després es va anar reduint a unes 150 i la concentració es va saldar amb set detinguts, d'entre 15 i 24 anys, i set agents ferits.

A les Balears, hi ha haver concentracions a Palma i a Eivissa, on un centenar de persones van sortir al carrer també en actitud pacífica. Això no obstant, es van reportar incendis presumptament provocats que van concloure amb tres contenidors d'escombraries i un caixer cremats, i hi va haver un detingut. A Múrcia hi va haver tres detinguts, un a la ciutat de Múrcia, i dos a Cartagena, on es van cremar sis contenidors.

A Màlaga, unes 100 persones es van concentrar al carrer i van destrossar part del mobiliari urbà i van llançar objectes contra els agents. La policia va detenir una persona, i un agent va ser ferit lleu. A Granada es van manifestar unes 40 persones, i hi va haver un detingut. A Alacant, la policia va detenir un menor per trencar vidres de cotxes i llançar objectes contra agents. La segona nit d'aldarulls a Cantàbria es va saldar amb 5 detinguts, un agent ferit lleu i 15 denunciats per incomplir les restriccions de mobilitat nocturna a Santander. Durant els incidents es van cremar contenidors.