Set mesos després que s'activés el primer tram de la línia d'avals de l'Institut de Crèdit Oficial (ICO), el crèdit demanat per algunes de les pimes i autònoms es comença a exhaurir. La caiguda d'ingressos durant el primer confinament va obligar molts negocis a endeutar-se, pensant que l'activitat es reactivaria progressivament. Ara, amb l'aplicació de noves restriccions, bona part de les empreses han hagut de recórrer al crèdit que els restava, però cada cop tenen menys marge de maniobra.

«Si ara arribem justos a final de mes, imagina't al març», que és quan acaba el període de carència, diu la vicepresidenta del Gremi d'Hostaleria de Terrassa, Maite Garcia. Segons Pimec, vora el 25% de les pimes que han demanat un crèdit ICO tindran dificultats per tornar-lo.

Per a la patronal de les petites i mitjanes empreses, el gran error ha estat pensar que la recuperació econòmica tindria forma de V. «La previsió era que a l'estiu es reactivaria la campanya turística i la recuperació seria ràpida; no es va tenir en compte una segona onada», comenta el director de Consultoria Estratègica i Finançament de Pimec, Pere Cots.

D'altra banda, cal tenir en compte que gairebé la majoria dels préstecs s'han destinat al pagament de despeses ordinàries (per tant, a operacions que no generen valor afegit). El sector de la restauració és el que més avals ha sol·licitat des que es van activar les línies ICO. Segons l'últim informe publicat per l'Institut de Crèdit Oficial, que recull dades fins al 15 d'octubre, un total de 118.072 empreses de tot l'Estat vinculades al turisme, l'oci i la cultura van demanar avals per 11.732,8 milions d'euros.