El terrorisme islamista ha colpejat amb duresa Viena, la capital d'Àustria. Almenys quatre persones van morir -dos homes i dues dones- i més d'una quinzena van resultar ferides en una cadena d'atacs amb metralladora ocorreguda dilluns a la nit prop d'una sinagoga al centre de la capital austríaca. El canceller d'Àustria, Sebastian Kurz, no va tardar a confirmar que es tractava d'un «atac terrorista».

Els atemptats van ser perpetrats per diversos atacants, un dels quals va ser abatut i descrit per la policia com un «terrorista islamista». El segon està fugit. L'atacant mort per la policia respon a la identitat de Kurtis S., de 20 anys, i nacionalitat austríaca amb arrels albaneses, i havia intentat viatjar a Síria.

L'atac múltiple, el primer que pateix Viena en 35 anys, va començar amb un tiroteig cap a les 20.00 hores de dilluns en un cèntric carrer, on s'ubica la principal sinagoga de Viena, tancada en aquell moment, i molt pròxima a una freqüentada zona de bars, coneguda com a Triangle de les Bermudes. Des d'allà, els agressors es van desplaçar pel centre de la ciutat, metrallant de forma indiscriminada els qui ocupaven les terrasses dels locals. En total s'han comptabilitzat sis escenaris dels atacs.

«Armats i perillosos»

El ministre de l'Interior, Karl Nehammer, va informar que l'assaltant abatut ja ha sigut identificat i era «simpatitzant» d'Estat Islàmic. «Anaven fortament armats i són molt perillosos», va afegir. La policia ha pogut entrar l'habitatge que el terrorista abatut tenia a Viena. L'assaltant abatut estava «molt ben preparat», segons fonts policials, ja que no només portava una arma de llarg abast, sinó també una pistola i un matxet. No obstant no s'ha pogut confirmar que el cinturó d'explosius que portava fos real.

El ministre de l'Interior ha demanat a la població evitar dimarts al matí el centre de Viena, ja que continua el dispositiu policial, que ha inclòs el registre de l'habitatge de l'agressor abatut. La porta de la casa-situada segons la premsa local en un barri perifèric vienès- ha sigut oberta amb explosius per la policia.

Després del registre de l'habitatge, segons Interior, han sigut detingudes diverses persones «de l'entorn de l'atacant». A Viena viu una important comunitat musulmana, composta sobretot per persones d'origen turc, però també àrab, afganès i txetxè.

La policia austríaca continua la seva investigació i la recerca del terrorista escapat, suposant que hi ha dos homes implicats en l'atac, tot i que sense descartar que pot ser que participessin més persones en el crim. «No podem excloure que hi hagi més agressors, per això segueixen les investigacions. En aquest moment creiem que hi va haver més d'un agressor», ha assenyalat el ministre.

Uns mil agents, entre els quals, membres d'unitats especials, a més d'equips especials de l'Exèrcit, participen en una gran operació, que encara continua, per capturar l'atacant fugit, mentre prossegueixen les investigacions en l'entorn de l'agressor.

La policia de Viena, que va acordonar el centre de la ciutat, va recordar a través de la xarxa social Twitter que l'alerta segueix «encara activa» i va demanar als residents que es quedessin a casa o busquessin refugi en cas de ser al carrer. «Mantingueu-vos allunyats de llocs públics i no utilitzeu el transport públic», va afegir.

La policia també ha sol·licitat no compartir vídeos o fotografies, demanant que, al seu lloc, els ciutadans comparteixin aquest tipus de material en una web que han habilitat. A més, ha comunicat que el transport públic no s'atura a la zona «fins a nou avís».

El president de la comunitat israeliana a Viena, Oskar Deutsch, ha dit que no pot confirmar si la sinagoga ha sigut objectiu de l'atac, abans de destacar que el temple «feia diverses hores que estava tancat». «No hi ha gent dins», ha destacat, segons el diari Der Standard.

Kurz: «No ens intimidaran»

El canceller austríac, Sebastian Kurz, ha condemnat uns fets que ha considerat un «repugnant atac terrorista». «La nostra policia prendrà mesures decisives contra els autors», va assenyalar a través de Twitter, on s'ha «alegrat» que els agents «hagin pogut eliminar un atacant». «Mai serem intimidats pel terrorisme», va concloure.

Per la seva banda, el president del país, Alexander Van der Bellen, va voler agrair la tasca de la policia i els serveis mèdics, així com les mostres de solidaritat dels líders estrangers, i va remarcar que davant aquests atacs es defensarà la llibertat i la democràcia «per tots els mitjans».Solidaritat internacional

La reacció de líders i personalitats internacionals no s'ha fet esperar. El president de França, Emmanuel Macron, ha compartit un missatge a Twitter escrit en alemany expressant el seu suport als austríacs. «Després de França, és un país amic que està sent atacat», ha lamentat. «Aquesta és la nostra Europa. Els nostres enemics necessiten saber amb qui estan tractant. No ens rendirem davant res», ha conclòs el mandatari gal.

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, ha dit estar «consternada» i «entristida» pel «brutal atac». «Europa està del costat d'Àustria amb total solidaritat. Som més forts que l'odi i el terror», ha dit a Twitter.

Per la seva banda, el secretari general de les Nacions Unides, Antonio Guterres, ha expressat el seu «més sentit condol» a les famílies de les víctimes, així com la «condemna enèrgica» dels fets, igual com el primer ministre italià, Guiseppe Conte, i el britànic, Boris Johnson.

Antecedents a França

Els últims anys, Àustria s'havia deslliurat d'aquest tipus d'atacs a gran escala com els patits per París, Berlín i Londres. A l'agost, les autoritats van arrestar un sirià de 31 anys sospitós d'intentar atacar un líder de la comunitat jueva a la segona ciutat del país, Graz. El líder va resultar il·lès. El 1981, dues persones van ser assassinades i 18 van resultar ferides durant un atac a la mateixa sinagoga. L'acció va ser duta a terme per dos palestins.

L'atac d'aquest dilluns en succeeix dos més de caràcter terrorista registrats dies enrere a França. Divendres passat tres persones van morir i diverses van resultar ferides després que un home armat amb un ganivet entrés a la catedral de Niça, la basílica de Nostra Senyora de l'Assumpció. Una setmana abans, a París, un professor de secundària va ser assassinat després de mostrar als seus alumnes diverses caricatures del profeta Mahoma durant una classe d'educació moral i cívica en la qual es discutia sobre la llibertat d'expressió.