Els cementiris de Barcelona van viure un Tots Sants atípic amb menys afluència que altres anys i amb canvis en la manera d'homenatjar els difunts, amb les flors seques prenent relleu a les fresques i els draps a les galledes d'aigua per netejar les tombes. Hi va haver més de 12.100 visitants, el 58% menys en comparació amb l'any passat, segons Cementiris de Barcelona.

La poca assistència es va notar sobretot als més grans, els de Coll-serola i Montjuïc. En aquest últim, les persones que hi passejaven se sorprenien de veure'l «pràcticament buit». «És tremenda la diferència amb altres anys», assegurava la Nieves, una veïna de Barcelona que hi va haver d'anar sola per primera vegada perquè la seva filla, de Viladecans, no havia pogut anar-hi a causa de les restriccions de mobilitat.

Ahir al matí, a més, va tenir un problema amb el pany i no va trigar «gaire estona» a trobar un treballador del cementiri que l'ajudés. En altres ocasions, deia, era més fàcil trobar personal voltant per Montjuïc. «Estic una mica esgotada perquè sempre vinc en cotxe però avui he hagut de venir sola en bus, tot el matí d'excursió», explicava la Nieves, que va haver de pujar i baixar els pendents del cementiri per anar d'un nínxol a l'altre.

En aquest Tots Sants de pandèmia, els ciutadans podien sortir del seu municipi però només si el cementiri era a la mateixa comarca. Això va fer que moltes de les persones que s'acostaven normalment a fer un homenatge als seus familiars o amics a Barcelona no ho fessin. «Les famílies han atès les crides que s'han fet per evitar que avui fos un dia de molta aglomeració als cementiris», va afirmar el director general de Cementiris de Barcelona, Miquel Trepat.

«És possible que les restriccions de mobilitat en funció de la comarca i les prevencions que estan tenint les famílies sobretot quan hi ha gent gran hagin tingut la seva influència. Les persones que han vingut han pogut fer la visita amb total normalitat i amb més intimitat», va afegir

Les oficines d'atenció als usuaris i els floristes amb parades als voltants de les entrades també comentaven que han fet menys vendes que altres anys.